Nepropisno parkirani ugrožavaju pješake

Danijela Stokanić
Nepropisno parkirani ugrožavaju pješake

Banjaluka - Gradska uprava započela je kampanju "Parkiraj pametno, parkiraj propisno" kako bi skrenula pažnju nesavjesnim vozačima koji ostavljaju automobile tamo gdje to nije dozvoljeno i tako direktno utiču na bezbjednost pješaka kao najranjivije kategorije učesnika u saobraćaju.

Početak ove kampanje juče je na sjednici Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada, koja je održana u Gradskoj upravi, najavio načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković.

- Kampanja će biti realizovana u dvije faze, preventivnoj i represivnoj fazi. U prvoj fazi vozači će biti upozoravani i biće im ostavljeni leci sa porukama da su nepropisno parkirali svoj automobil. Međutim, u drugoj fazi djelovaće se kaznenim mjerama, koje će sprovoditi Ministarstvo unutrašnjih poslova, komunalna policija i "pauk službe" - rekao je Novaković.

Dodao je da, pored Gradske uprave, u kampanji učestvuju MUP, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS i Auto-moto savez RS.

- U posljednje vrijeme je primijećeno da su trotoari i površine namijenjene za pješačenje uzurpirane nepropisno parkiranim vozilima. Imamo priliku da posmatramo majke koje guraju kolica po kolovozu i djecu kako idu u školu mimo trotoara - istakao je Novaković.

Na sjednici su razmatrani nacrt strategije i programa bezbjednosti drumskog saobraćaja.

- To su strateška dokumenta iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, koja će definisati aktivnosti u vezi sa bezbjednošću saobraćaja u narednih deset godina - istakao je Novaković.

Pored toga, definisani su ciljevi i pravci djelovanja.

- Izgradnja održivog i djelotvornog sistema upravljanja bezbjednošću saobraćaja omogućiće kontinuirano smanjenje broja poginulih i za 50 odsto do 2025. godine - naglasio je Novaković.

Objasnio je da će na osnovu ove strategije biti izrađen program bezbjednosti saobraćaja na području grada za period od pet godina.

- Programom je definisana ukupno 21 aktivnost, raspoređenih u pet grupa, odnosno stubova bezbjednosti saobraćaja - zaključio je Novaković.

Strategija i program će do kraja godine biti pred odbornicima Skupštine grada.

Fotografije

Udruženje omladine sa invaliditetom "Infopart" raspisalo je konkurs za fotografije vozila parkiranih na površinama za pješake u okviru kampanje "Ne staj mi na put", a koji je otvoren do 20. oktobra.

Ova kampanja ukazuje na probleme pješaka sa invaliditetom. Fotografije koje će učestvovati u konkurenciji za nagradu treba da oslikavaju situaciju na ulicama grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana