Непрофитна удружења и фондације ослобођени плаћања комуналне таксе

Срна
Непрофитна удружења и фондације ослобођени плаћања комуналне таксе

Бањалука - Непрофитна удружења и фондације у Бањалуци ослобођени су плаћања комуналне таксе за истицање назива, што је омогућено амандманом градоначелника Игора Радојичића на одлуку Скупштине града о овим таксама.

Како је наведено у амандману, плаћања комуналне таксе ослобађају се непрофитна удружења грађана и фондације, као и слични облици организаовања који су регистровани у складу са Законом о удружењима и фондацијама Републике Српске, а са сједиштем на подручју града Бањалуке. Ријеч је о културно-умјетничким друштвима, градским удружењима која окупљају лица са инвалидитетом, удружењима која у партнерству са градом и уз подршку Центра за социјални рад пружају социјалне услуге својим корисницима, непрофитна удружења хуманитарног карактера, те остала удружења грађана, фондације и слични облици организовања.

Према евиденцији градског Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт, процјењује се да је више од 430 таквих удружења.

“Имајући у виду да се удружења грађана сусрећу са бројним проблемима у погледу прикупљања средстава за своје пројектне активности, као и чињеницу да наведена удружења дају велики допринос у развоју друштвених, културних, спортских и других дјелтности од општег интереса, предложено је ослобађање плаћања комуналне таксе за истицање пословног назива овим правним лицима”, наведено је амандману.

Новом одлуком о комуналним таксама, која је синоћ усвојена на сједници Скупштине града, дошло је до значајног умањења таксе и код других бројних категорија.

Начелник Одјељења за привреду Бањалуке Раденко Комљеновић рекао је Срни да нова одлука доводи у повољнији положај бројна непрофитна и хуманитарна удружења, као и удружења која пружају социјалне услуге, али и превознике, пољопривредне произвођаче и мале предузетнике.

Он је рекао да су олакшице уведене и за самосталне ауто-превознике, којима је такса са 360 КМ смањена на 260 КМ, као и фотографске радње и ауто-школе које ће је убудуће плаћати 150 КМ.

Истом одлуком, 60 КМ плаћаће предузетници који обављају пољопривредну производњу, а који су до сада плаћали таксу од 360 КМ.

Истовремено, како каже Комљеновић, овом одлуком се укида плаћање комуналне таксе за привреднике који на сопственим возилима рекламирају своје производе.

По захтјеву Пореске управе Републике Српске комунална такса уводи се и за заједнице етажних власника, тако ће у будуће ове заједнице до 10 регистрованих чланова плаћати комуналну накнаду 10 КМ, а са 11 и више регистрованих чланова у заједници 20 КМ.

Комљеновић наводи да се ишло са минималним тарифама према заједницама етажних власника како не би имали превелико оптерећење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана