Neizdavanje računa napisalo 54 kazne

Jasmina Perišić

Banjaluka - Tržišni inspektori su u toku ove godine zbog neizdavanja fiskalnih računa napisali 54 kazne.

U Odjeljenju za inspekcijske poslove su rekli da je naplaćeno 18.300 KM kazni, te da su inspektori kontrolisali 870 trgovačkih i ugostiteljskih objekata.

- Više kazni je izdato ugostiteljskim nego trgovinskim radnjama. Uzimajući u obzir da je prošle godine izrečeno 96 novčanih kazni, može se reći da se propisi Zakona o trgovini, Zakona o ugostiteljstvu i Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, po kojima je tržišna inspekcija nadležna za postupanje, više poštuju - rekli su u Odjeljenju za inspekcijske poslove.

Dodali su da iako su obavljane kontrole u više navrata nije bilo kazni za kupce koji ne uzmu ili ne sačuvaju račun u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta.

- Po pravilu ti kupci se kažnjavaju sa 50 KM. Novčanu kaznu od 500 do 2.500 KM plaća ugostitelj, ukoliko je riječ o privrednom društvu. Odgovorno lice kažnjava se sa 200 do 1.000 KM, a kaznu od 300 do 1.500 KM plaća ugostitelj, ukoliko je preduzetnik ili fizičko lice - naveli su u ovom odjeljenju.

Ističu da za neizdavanje fiskalnog računa kaznu od 1.000 do 5.000 KM izriču za trgovca, ako je riječ o privrednom društvu.

- Odgovorno lice kažnjava se sa 500 do 2.500 KM, te ako je trgovac preduzetnik novčanu kaznu plaća od 300 do 1.500 KM - rekli su u odjeljenju.

Apeluju na građane da ukoliko ne dobiju fiskalni račun, mogu da se žale trgovcu upisivanjem u knjigu reklamacija, odnosno ugostitelju u knjigu žalbi.

- Svi su obavezni da imaju ove knjige. U krajnjem slučaju građani se uvijek mogu obratiti Tržišnoj inspekciji i Poreskoj upravi - apelovali su u ovom odjeljenju.

Banjalučanka Milica Babić je rekla da uvijek obrati pažnju da li će dobiti fiskalni račun, ali ukoliko se to ne desi, ne pravi problem.

- Račun tražim samo kada plaćam veće iznose. Ponekad se desi da mi u radnjama ili kafićima ne izdaju račun, ali pobunim se tek kada sumnjam u visinu cijene koju treba da platim. Tek tada tražim fiskalni račun. Ne plašim se da će me inspektori kazniti ukoliko nemam račun za kupljenu robu - rekla je Babićeva.

Trgovci

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka Bogdan Marjanović kaže da je neophodno poštovati zakon i da su fiskalne kase i uvedene da bi postojala kontrola prometa.

- Kontrole se, međutim, obavljaju paušalno i tada se uglavnom kažnjavaju mali trgovci i ugostitelji. Niko od inspektora ne smije da ode i provjeri kako rade moćne firme - rekao je Marjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana