Neimari savladali prepreke i Vrbas

Aleksandar Stojanović
Neimari savladali prepreke i Vrbas

Banjaluka - Pored nepristupačnog terena, plahovite i nepredvidive rijeke Vrbas, promjena u projektu te samog načina izgradnje novog mosta, veliki problem su bile i stalne kritike zbog probijanja rokova. Međutim, sve su to naši vrijedni neimari savladali i dobili smo novi most, koji će sigurno postati simbol grada.

Izjavio je to za “Glas Srpske” tehnički direktor “Kozaraputeva” Dejan Gaković.

Novi prelaz koji spaja Obilićevo i Kočićev vijenac, na mjestu nekadašnjeg “Zelenog mosta”, biće svečano otvoren i pušten u promet večeras u 21 čas.

- Svojom konstrukcijom ovaj most je bio veoma zahtjevan projekat. Metode i mašine koje smo koristili do sada nisu korišćene ni na jednom gradilištu u gradu. Ni vremenski uslovi nam nisu išli na ruku jer smo radili u zimskim mjesecima, a nedavno smo imali i veoma visok vodostaj Vrbasa - rekao je Gaković.

Naglašava da je izgradnja mostova  uvijek izazov jer su oni simbol jednog perioda, ljudi koji su živjeli i radili u tom vremenu.

- Prezadovoljni smo što smo konačno završili ovaj projekat i svi smo ponosni kada gledamo u most jer znamo koliki put smo prešli. Što se tiče kritika na račun kašnjenja, mislim da smo svi bili svjesni da, uz okolnosti koje su bile neplanirane i sam teren za rad, nije bilo moguće brže napraviti bezbjedan i lijep prelaz preko rijeke. Na kraju, jedino bitno je da je most konačno gotov - dodao je Gaković.

Šef gradilišta Nenad Majstorović ispričao je da su se tokom radova susretali sa brojnim nepredviđenim okolnostima i problemima, ali da su oni uspješno savladani.

- Teren je bio jako tijesan, pa zbog toga nismo mogli raditi onako kako je to predviđeno. Iz Sarajeva smo morali čekati lansirnu rešetku kako bi bili izgrađeni nosači teški 90 tona i široki 40 metara, a nju smo postavili na plato koji smo morali da izgradimo kod Doma penzionera - rekao je Majstorović.

Još je istakao da kada se vidi gotov proizvod svi ti problemi se zaborave, a svi oni koji su radili na izgradnji mosta osjećaju zadovoljstvo i ponos što su učestvovali u njegovoj izgradnji.

Večeras otvorenje

Gradonačelnik Igor Radojičić pozvao je građane da danas u 21 čas dođu na svečano otvorenje novog mosta.

- Odlučili smo da most bude otvoren u večernjim časovima zbog ambijentalne rasvjete, koja će krasiti ovaj most - rekao je Radojičić.

 

Karakteristike

Novi most je dugačak 80, a širok 14 metara i, za razliku od prethodnog jednosmjernog Zelenog mosta, ima dvije kolovozne trake, dva trotoara i biciklističku stazu. On predstavlja spoj istočnog i zapadnog tranzita kojim će biti rasterećen saobraćaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana