Недјељом без јутарњег превоза за Агино Село и Бочац

Д. Стоканић, С. Амиџић
Недјељом без јутарњег превоза за Агино Село и Бочац

Бањалука - Становници приградских мјесних заједница Агиног Села и Бочца траже од превозника "Бочац турса" да врати поласке аутобуса за град у раним јутарњим часовима недјељом и празником, који је укинут 1. јануара, јер је многима неопходан.

Већина путника која се вози на овој релацији истиче да и тим данима много њих путује на посао.

- Има нас мјештана који радимо викендима и празницима. Полазак у пет часова недјељом и у дане празника нам је био једини превоз до града а самим тим и до посла, а сада с обзиром да је укинут, морамо да путујемо аутостопом - казао је путник Радован Илић.

Он је додао да о укидању поменутог поласка путнике нико није обавијестио па су многи од њих првих дана јануара остајали на улици по снијегу и хладноћи.

Мјештанка Драгица Дујаковић каже да је због укинутих јутарњих полазака како би на вријеме дошла на посао била принуђена да плаћа карту другим превозницима.

- Кад је тражено појефтињење аутобуских карата, превозници нису били сагласни, а сада мијењају ред вожње како хоће и без образложења - казала је Драгица.

Путници поручују да ће, уколико превозник не врати спорни полазак, писати петицију градским властима, јер сматрају да је нелегално укинут.

Директор предузећа "Бочац турс" Слободанка Марчета истиче да је недавно извршено бројање путника на поменутој линији, на основу чега је укинут полазак у пет часова недјељом и празницима.

- Бројање путника и одлука о укидању спорног поласка донесена је у сарадњи са Одјељењем за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја. Међутим, ако овај полазак заиста буде потребан вратићемо га - рекла је Марчета.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић каже да је упознат са овим проблемом али да није обавијештен од стране превозника.

- Градска управа није укинула ниједан полазак и тачно се зна ред вожње радним данима, викендом као и празником. Термини су унапријед договорени прије потписивања уговора са превозником, они су прихватили такав ред вожње и то остаје на снази до истека уговора - категоричан је Новаковић.

Он је додао да од поменутог превозника очекује писано образложење о овом проблему, те ако се утврди да је самостално обуставио одређене линије услиједиће санкције.

-  У крајњем случају ако превозник не буде желио да испоштује уговор који је потписао доћи ће до раскид уговора. Превозник нема право да самостално доноси одлуку о укидању одређених линија уколико то није у сагласности са надлежним одјељењем - објаснио је Новаковић.

Измјене

Превозници су у наредном периоду најавили још неке измјене у вези са редом вожње.

- У току је бројање и на другим линијама, те постоји могућност да ће у скорије вријеме још полазака бити укинуто - рекла је директор предузећа "Бочац турс" Слободанка Марчета и додала да је ред вожње од почетка године измијењен код још неких превозника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана