Не назире се почетак санације саобраћајнице и клизишта на Ребровцу

Весна Поповић
Не назире се почетак санације саобраћајнице и клизишта на Ребровцу

Бањалука - Санација саобраћајнице и клизишта на Ребровцу зависиће од брзине којом ће Јавно предузеће "Путеви РС" обезбиједити додатних 400.000 КМ, колико је потребно за изградњу приступног пута на радилишту који није био предвиђен пројектом.

Засад тог новца нема, а самим тим проблем у вези са слијевањем блата, одроњавањем земљишта и урушавањем магистрале неће ускоро бити ријешен.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истакли су да је на састанку одржаном почетком августа договорено да јавно предузеће "Путеви РС" финансира додатне радове из сопствених ресурса.

- Утврђено да ти радови нису предвиђени пројектном документацијом која је добијена од "Путева РС", а која је увршћена у пројекат "Хитне мјере заштите од поплава" - рекли су у ресорном министарству.

Из кредита Свјетске банке, а путем пројекта "Хитне мјере санације од поплава" Министарство пољопривреде је обезбиједило првобитна средства за санацију клизишта и саобраћајнице од 812.000 КМ.

- Радови на овој локацији биће настављени чим "Путеви РС" обезбиједе додатна средства, која према њиховим процјенама износе 400.000 КМ, и постигну договор са извођачем радова у вези са обављањем тих радова - кажу у Министарству.

У Јавном предузећу "Путеви РС" нису прецизирали када ће и на који начин бити обезбијеђена додатна средства за санацију клизишта и трупа пута на дионици М4, Бањалука - Челинац.

- У току су активности да се успостави финансијска конструкција и како би "Путеви РС" пронашли недостајућа средства, што је услов да извођач уради све неопходне радове на овој локацији - рекли су у овом јавном предузећу.

На Ребровцу већ годинама свака већа киша угрожава домаћинства изнад клизишта, а на коловоз доноси блато и воду чиме се угрожава безбједност саобраћаја. Ситуацију додатно отежава чињеница да су поплаве из 2014. године и Врбас поткопали саобраћајницу, због чега се урушила и стаза за пјешаке. Она је привремено санирана.

Почетак радова на овој локацији озваничен је крајем маја и од тада до данас није ништа урађено због мањкавости у пројекту. Није био предвиђен пут за машине које су требале да поставе шипове, односно дијелове темеља. Та корекција у пројекту значи да треба обезбиједити додатна средства. Тренутна вриједност уговорених радова је око 812.000 КМ и новац је обезбијеђен кредитом Свјетске банке. Са додатних 400.000 укупна вриједност радова могла би бити већа од 1,2 милиона КМ.

Пејаковић

Предсједник Савјета мјесне заједнице Ада Вито Пејаковић сматра да, ако ускоро не почне санација, питање је хоће ли било шта моћи да буде урађено јер "ускоро ће септембар и кише".

- Вријеме пролази, а ништа се не ради. Мјештани ћуте јер је љето и суво вријеме, а и ученици су на распусту па туда и не пролазе. Чим кише почну, почеће и проблеми. Даске на пјешачкој стази су клизаве када покисну. Како би то избјегли, неки чак иду и коловозом. Питање је дана када ће се некоме нешто десити - казао је Пејаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана