Наталија Тривић, в.д. начелника Одјељења за културу, туризам и социјалну политику: Тврђава Кастел умјетнички центар

Весна Поповић
Наталија Тривић, в.д. начелника Одјељења за културу, туризам и социјалну политику: Тврђава Кастел умјетнички центар

Бањалука - Намјера града да аплицира за титулу Европске престонице културе 2024. године има за циљ дугорочни развој културе како би се Бањалука отворила Европи и свијету а приоритет ће бити да се умјетност приближи грађанима ван галерија и затворених концертних простора на мјестима као што су тврђава Кастел, Бањ брдо или парк "Петар Кочић".

Рекла је ово вршилац дужности начелника Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић.

- У току је припрема стратегије за развој културе која ће бити окосница апликације за Европске престонице културе коју су подржали сви у граду.  У њој ћемо маркирати све оно што је бренд Бањалуке и по којима ћемо бити препознатљиви када је ријеч о култури не само на нашим просторима већ у региону и на континенту.  Имамо много добрих пројеката који се виде појединачно а овај документ ће бити мјесто на којем ће бити обједињени - казала је Тривићева и додала да би рок за подношење апликације требало да буде почетком 2018. године.

Истакла је да ће оквир за сва културна и умјетничка дешавања у Бањалуци бити тврђава Кастел.

- Велики број фестивала је већ тамо смјештен као "Демофест", "Фреш вејв", "Дукатфест" или концерти али та локација није довољно програмски искоришћена. Од јуна до септембра на Кастелу ћемо сваког викенда имати музички догађај или театре који ће наступати на љетној позорници.  Желимо да будемо видљиви, да покажемо да тврђава Кастел живи сваки дан а не спорадично од манифестације до манифестације - казала је Тривићева.

Објаснила је да ће поред промоције свега онога што ће се на Кастелу дешавати на прољеће и љето, радити на организацији манифестација у овој тврђави зими.

- Желимо да смјестимо "Зимзоград" на тврђаву Кастел као зимски чаробни град који би на тај начин добио један нови амбијент - прецизирала је Тривићева.     

Напоменула је да ће активирати и остале локације у граду по моделу "стрит ар­т".

-  Не желимо да култура буде затворена у установама као што је то до сада било. Парк "Петар Кочић" је идеална локација за наступе музичара у којој би грађани могли уживати у лежерној атмосфери.  Бањ брдо је добро мјесто за концерте а у порти храма Христа Спаситеља би се у етно-понуди могла организовати промоција Змијањског веза - објаснила је Тривићева и напоменула да ће први садржаји такве врсте већ бити видљиви у склопу манифестација које ће се организовати поводом Дана града. 

Планирана средства

За Одјељење културе, туризма и социјалне политике у градској каси планирано је 477.000 КМ. Од тога је 150.000 КМ намијењено за одржавање културних, туристичких и осталих манифестација и 180.000 КМ за културно-умјетнички аматеризам. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана