Наставак градње саобраћајнице у подножју Старчевице: Источни транзит смањује гужве

Сања Амиџић
Наставак градње саобраћајнице у подножју Старчевице: Источни транзит смањује гужве

Бањалука - Градња споја два крака источног транзита у подножју Старчевице ускоро би требало да почне, јер је предузеће "Путеви РС" расписало тендер за избор извођача радова у које ће бити уложено око 850.000 марака.

На ове радове, које су блокирали неријешени имовинско-правни односи, чека се готово три деценије.

Како је планирано, биће спојени кракови од раскрснице са улицом Мајке Југовића до изведеног дијела трасе код улице Стевана Булајића, у дужини од 400 метара. Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић је рекао да је предвиђена градња двије саобраћајне траке ширине по три и по метра, уз раздјелни појас у ширини до пет метара.

- Ријеч је о првој фази радова, што значи да ће сада бити изграђена примарна саобраћајница, док ће у другој фази град финансирати изградњу водовода, тротоара, бициклистичких стаза и појаса зеленила - рекао је Сандић.

Према његовим ријечима ови радови коштаће око 300.000 марака, а планирано је да почну наредне године.

- Овогодишњим буџетом нису предвиђена средства за те сврхе, тако да је у плану за сљедећу годину. Имовинско-правна питања коначно су ријешена, због чега смо били у могућности да од надлежног министарства затражимо грађевинску дозволу за изградњу - објаснио је Сандић.

Градска власт и предузеће "Путеви" у августу ове године потписали су споразум којим су регулисане међусобне обавезе у вези са изградњом источног транзита. Према том споразуму, "Путеви" ће финансирати градњу раздјелног појаса, саобраћајне траке за оба смјера и саобраћајну сигнализацију. Градска власт је дужна да прибави неопходне дозволе, ријеши имовинско-правне послове, те финансира дио радова који се односе на пратећу оборинску канализацију, расвјету и инсталацију кабловске канализације.

Градњи саобраћајнице обрадовали су се многи грађани који кажу да ће им бити знатно олакшано кретање.

- Давно је требало да то буде урађено да би овај дио града био растерећен саобраћајних гужви. Град се шири, возила је све више, а саобраћајнице исте. Мора се нешто радити на томе да не би долазило до саобраћајних чепова - казао је возач Миленко Савић.

Тендер

Предузеће "Путеви РС" у четвртак је расписало тендер за извођача радова на спајању источног транзита.

Понуде заинтересованих извођача требало би да буду отворене до 5. октобра. Изабрани извођач, како је прописано тендером, радове би требало да заврши у року од 60 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана