Насип попустио пред ерозијом тла

Д. Стоканић, Ј. Перишић
Насип попустио пред ерозијом тла

Бањалука - Санација насипа уз ријеку Врбас у насељу Кумсале, који је попустио приликом прошлогодишњих поплава, а наставио да се урушава током протекле године, почела је у петак.

Како је објаснио портпарол Градске управе Миленко Шајић, ријеч је о унутрашњој санацији насипа, који је у мањој мјери оштећен на више мјеста приликом ерозије земљишта.

- Околна домаћинства тренутно нису угрожена. Насип је направљен прије неколико година и у његову изградњу и санацију до сада је уложено око 1.450.000 марака - рекао је Шајић.

Радове на насипу изводу радници предузећа “Еко-еуро тим” из Крупе на Врбасу. Радови ће трајати око пет дана, ако то временске прилике дозволе.

- Оштећења има на неких шест локација дуж насипа. Планирано је да засијечемо степенице, затим наспемо нову земљу, ваљком је изравнамо и на крају затрпамо - рекли су у овом предузећу.

Мјештанин Ристо Чавић, чија је кућа прошле године била поплављена, каже да сваки дан страхује да се не понови прошлогодишњи сценарио.

- Напокон су се сјетили да санирају овај насип. Зар је требало да прође скоро година како би се нешто урадило о овом питању. У случају нових обилних киша овај насип, у каквом је тренутно стању, сигурно не би издржао - рекао је Чавић.

Додао је да су још прошле године потписали петицију за санацију овог насипа.

Његов комшија Милован Ђурић истакао је да су прошле године, када је вода изашла преко насипа, на једном мјесту градске власти интервенисале тако што је просјечен насип и довезено неколико камиона земље.

- Послије тога до петка нико ништа није радио иако је насип поприлично био оштећен. Не знам ни сам колико смо дописа послали Градској управи да санирају овај насип, јер у случају јачих киша, цијело насеље би било поплављено - казао је Милован.

Чесма

Санација насипа уз ријеку Врбању у насељу Чесма завршена је крајем прошле године, а уложено је око 48.000 КМ. Санација је финансирана из средстава по пројекту хитне помоћи заштите од поплава, који је одобрила Европска инвестициона развојна банка. Извођач радова било је предузеће “Еко-еуро тим”.

 

> Насип у Кумсалама изграђен 2012. године

> Дужина насипа 1.478 метара

> Насип се простире од моста код “Витаминке” до “Нове сировине”

> Уложено 1,29 милиона марака

>Извођач радова било предузеће “Милош импекс”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана