Народним обичајима одушевили публику

Данијела Стоканић
Народним обичајима одушевили публику

Бањалука - Дефилеом учесника од Банског двора до Трга Крајине, сценским приказом обичаја прославе Малог Божића, те концертом етно-групе "Траг" завршен је десети "Козарски етно".

Остоја Барашин, директор Туристичке организације Бањалуке (ТОБЛ), која је један од организатора фестивала, рекао је да је овај фестивал окупио културно-умјетничка друштва из шест земаља.

- На завршној вечери фестивала обичаје су појединачно представити учесници из Италије, Француске, Бугарске, Србије, КУД из Градишке, КУД "Башчаршија" из Сарајева, као и домаћин КУД "Пискавица". Претходних дана међу учесницима су била и друштва из Словеније и Македоније - рекао је Барашин.

Додао је да ће ТОБЛ у наредном периоду радити још више и боље, да би обичаји српског краја били приказани и отргнути од заборава.

- Поносни смо јер је ово јубиларни фестивал. Иза нас је деценија, у којој смо урадили много на афирмацији давно заборављених обичаја поткозарског краја. Многи народни обичаји отишли су у заборав и желимо да их поново афирмишемо и вратимо у свакодневни живот - казао је Барашин.

Мирко Арамбашић, секретар КУД-а "Пискавица", који је такође учествовао у организацији фестивала, рекао је да су љубитељи народних обичаја могли да виде разне садржаје.

- Ове године нам је и вријеме ишло на руку. Ово је најбољи фестивал, послије 2008. године, када је програм био врхунски - рекао је Арамбашић.

Љубитеље традиционалних игара и пјесама нарочито су одушевили егзотични ансамбли из Француске, који су играли на штулама. Оредин, чланица ансамбла "Лоус Цработс де Семисенс" са југозапада Француске, казала је да је први пут у граду на Врбасу.

- Узбуђена сам што сам имала прилику да упознам вашу земљу. Ваше игре су веома динамичне и веселе, а и природа је импресивна. Сљедеће године у Француској организујемо фестивал на који смо позвали и ансамбл из БиХ - рекла је Оредин.

Четвородневни фестивал се одржавао од петка, 4. јула, до понедјељка, 7. јула, у Пискавици и у граду.

КУД "Свети Сава"

Немања Јањетовић и Маријана Лукаић из Културно-умјетничког друштва "Свети Сава" Лауш побиједили су у избору за најоригиналније ношње у склопу "Козарског етна".

- Пар је носио оригиналну ношњу из прњаворског краја. Ова награда нам много значи - рекао је предсједник КУД-а "Свети Сава" Миленко Дулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана