Najradije uče njemački jezik

Jasmina Perišić
Najradije uče njemački jezik

Banjaluka - Škole stranih jezika preplavljene su polaznicima koji upisuju kurs njemačkog jezika, a da se upravo za ovaj jezik traži mjesto više, potvrdili su nam u svim ustanovama u kojima se uče strani jezici.

Razlog za ogromnu zainteresovanost za znanje njemačkog jezika, prema riječima vlasnika ovih škola, leži u želji većine polaznika da napusti naše prostore i ode "trbuhom za kruhom" u neku od zemalja njemačkog govornog područja.

Vlasnica Škole za strane jezike "Dijalogos" Dragica Banjac rekla je da je najveća zainteresovanost za njemački jezik u ovoj školi i da su zadovoljni brojem upisanih polaznika.

- Upravo nam počinju intenzivni kursevi za početnike i konverzacioni kursevi - rekla je Banjčeva.

Iz Škole stranih jezika "Marko Polo" rekli su da ova škola svake godine ima oko 1.500 polaznika za kurseve svih jezika, ali da više od 30 odsto polaznika uči upravo njemački.

- Ljudi uče njemački, jer smatraju da mogu da odu u Austriju, Njemačku i Švajcarsku i da zarade sebi za bolji život. Masovno traže ubrzane kurseve da bi imali bilo kakvo znanje kada odu u inostranstvo ali i zato što im pojedine institucije traže sertifikate i potvrde o poznavanju jezika - rekli su u "Marka Polu".

Dodali su da svake godine u septembru upisuju polaznike kojima nastava počinje u oktobru.

- Kursevi traju osam mjeseci i održavaju se dva puta sedmično po sat vremena. Taj kurs košta 35 KM mjesečno za jedan stepen. Ljeti organizujemo intenzivne - ubrzane kurseve koji traju po tri mjeseca i koštaju 85 KM mjesečno, a nastava na njima se održava po tri sata sedmično - kažu u "Marku Polu".

Dodaju da se u septembru i februaru samo na njemački upiše oko 500 polaznika raznih starosnih dobi.

I na Radničkom univerzitetu kažu da njemački prednjači po zainteresovanosti polaznika u posljednje dvije godine, i da je odavno prevazišao engleski.

- Cijena kursa koji traje četiri mjeseca je 236 KM, koje se mogu platiti u četiri rate - rekli su na Radničkom univerzitetu.

Adrijana Stanojević je rekla da se nada da će, nakon završenog kursa njemačkog jezika, uspjeti da se zaposli u Austriji.

"Glossa"

Mnogo polaznika dolazi i u Centar za njemački jezik "Glossa", koji je jedini akreditovani od strane "Gete instituta" iz Njemačke.

- Zbog u svijetu priznatih diploma dešavalo se da moramo širiti broj učionica. Imamo godišnje oko 1.500 polaznika njemačkog jezika - rekli su u Centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana