Најрадије уче њемачки језик

Јасмина Перишић
Најрадије уче њемачки језик

Бањалука - Школе страних језика преплављене су полазницима који уписују курс њемачког језика, а да се управо за овај језик тражи мјесто више, потврдили су нам у свим установама у којима се уче страни језици.

Разлог за огромну заинтересованост за знање њемачког језика, према ријечима власника ових школа, лежи у жељи већине полазника да напусти наше просторе и оде "трбухом за крухом" у неку од земаља њемачког говорног подручја.

Власница Школе за стране језике "Дијалогос" Драгица Бањац рекла је да је највећа заинтересованост за њемачки језик у овој школи и да су задовољни бројем уписаних полазника.

- Управо нам почињу интензивни курсеви за почетнике и конверзациони курсеви - рекла је Бањчева.

Из Школе страних језика "Марко Поло" рекли су да ова школа сваке године има око 1.500 полазника за курсеве свих језика, али да више од 30 одсто полазника учи управо њемачки.

- Људи уче њемачки, јер сматрају да могу да оду у Аустрију, Њемачку и Швајцарску и да зараде себи за бољи живот. Масовно траже убрзане курсеве да би имали било какво знање када оду у иностранство али и зато што им поједине институције траже сертификате и потврде о познавању језика - рекли су у "Марка Полу".

Додали су да сваке године у септембру уписују полазнике којима настава почиње у октобру.

- Курсеви трају осам мјесеци и одржавају се два пута седмично по сат времена. Тај курс кошта 35 КМ мјесечно за један степен. Љети организујемо интензивне - убрзане курсеве који трају по три мјесеца и коштају 85 КМ мјесечно, а настава на њима се одржава по три сата седмично - кажу у "Марку Полу".

Додају да се у септембру и фебруару само на њемачки упише око 500 полазника разних старосних доби.

И на Радничком универзитету кажу да њемачки предњачи по заинтересованости полазника у посљедње двије године, и да је одавно превазишао енглески.

- Цијена курса који траје четири мјесеца је 236 КМ, које се могу платити у четири рате - рекли су на Радничком универзитету.

Адријана Станојевић је рекла да се нада да ће, након завршеног курса њемачког језика, успјети да се запосли у Аустрији.

"Glossa"

Много полазника долази и у Центар за њемачки језик "Glossa", који је једини акредитовани од стране "Гете института" из Њемачке.

- Због у свијету признатих диплома дешавало се да морамо ширити број учионица. Имамо годишње око 1.500 полазника њемачког језика - рекли су у Центру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана