Na ulične table u Banjaluci stiže istorija

Vesna Popović
Na ulične table u Banjaluci stiže istorija

Banjaluka - Ulice koje budu dobijale nazive po ličnostima, osim standardnih tabli sa nazivom, imaće postavljene i dodatne na kojima će biti osnovni podaci o toj osobi.

Načelnik Odjeljenja za komune poslove Petar Bilčar je rekao da će sa ovom praksom početi od iduće godine.

- Table će biti većih dimenzija i biće postavljene samo na početku ulica. Sadržavaće osnovne podatke o toj ličnosti kako bi građani znali ko su osobe po kojima su nazvane ulice u kojima žive. Dodatne informacije bi mogle biti interesantne i za one koji njima prolaze, bez obzira na to da li su iz Banjaluke ili ne - kazao je Bilčar.

Naglasio je da će se to za sada odnositi samo na ulice koje dobiju imena u 2018. godini. 

- Ulice koje već nose nazive po određenim ličnostima za sada neće dobiti te dodatne table sa podacima jer u  idućoj  godini nisu planirana sredstva za te namjene. Sigurno ćemo vremenom i na tim lokacijama u skladu sa raspoloživim sredstvima dodati i table sa podacima - kazao je Bilčar. 

Dodao je da gradske vlasti ne planiraju da mijenjaju postojeće nazive ulica, komentarišući brojne prijedloge koji su se nedavno pojavili kada je Skupštini grada bilo predloženo da jedna ulica u MZ Ada dobije naziv Bulevar patrijarha Pavla. Pojedini odbornici su predložili da se taj naziv dodijeli jednoj od ulica u gradskom jezgru. 

- Opredjeljenje Odjeljenja je da nećemo ići u takve promjene, a  mislim da to mišljenje dijeli i gradonačelnik. One za sobom povlače troškove i za grad, ali i za one koje u njima žive i rade. Vlasnici stanova, kuća ili oni koji imaju tu registrovane firme, kafiće ili frizerske salone morali bi da mijenjaju dokumentaciju kako bi se prilagodili promjenama. Ne želimo da bespotrebno građanima stvaramo dodatne troškove - kazao je Bilčar. 

Prijedlog odluke o utvrđivanju naziva Bulevara patrijarha Pavla u naselju Novi Borik u MZ Ada povučen je na prijedlog gradonačelnika Igora Radojičića.

Banjalučani smatraju da je dobra ideja što će ovakva obavještenja biti postavljena na ulicama.

- Veliki broj ulica nose nazive po pojedinim ličnostima za koje stvarno ne znam ko su i zbog čega su baš oni to zaslužili - rekla je studentkinja Nikolina Jungić.

Novi nazivi

Ove godine samo tri nove ulice su dobile naziv, od toga dvije po učesnicima Odbrambeno-otadžbinskog rata. Ulica Saše Gvozdena je u mjesnoj zajednici Starčevica, a ulica Draženka Živkovića u mjesnoj zajednici Lauš jedan. Ulica književnika Jovana Babića nalazi se u mjesnoj zajednici Debeljaci. Za razliku od ove, u 2016. godini utvrđeni su nazivi za 18 novih ulica u naseljima Česma, Priječani, Pavlovac i Debeljaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana