Na rate kupuju i oni sa dubljim džepom

Dejana Bratić
Na rate kupuju i oni sa dubljim džepom

Banjaluka - Pored nabavke ogreva i pripremanja zimnice, jedan od većih udara na kućni budžet u ovom periodu jeste kupovina zimske odjeće i obuće, zbog čega veliki broj građana odlučuje da robu kupuje na rate.

Prema riječima prodavaca, cijene nisu znatnije mijenjane u odnosu na prošlu godinu, a mogućnost odgođenog plaćanja koriste i oni sa dubljim džepom. Zadovoljno trljajući ruke, ističu da je prodaja zimske kolekcije u punom jeku.

- Imamo za svačiji ukus ponešto, a mušterije najčešće kupuju kapute, džempere i čizme. Cijene zimske kolekcije su otprilike iste kao prošle godine, jedino su kaputi skuplji za nekih 10 KM, njihove cijene se kreću od 159 do 299 KM - rekla je radnica jednog od butika u centru Dijana Gajlović. 

Dodala je da mušterije u ovom butiku najviše kupuju na rate i to uglavnom kapute, a da u ponudi odnedavno imaju i džempere čija je cijena od 20 do 90 KM.

Prodavačica u jednoj radnji sportske opreme takođe ističe da građani najviše kupuju na rate.

- To im olakšava plaćanje zimske robe, čije su cijene prilično visoke. Za najjeftinije čizme potrebno je izdvojiti 100 KM, dok su najskuplje 319 KM - rekla je prodavačica sportske opreme i dodala da je zainteresovanost građana velika uprkos tome što im nije stigla cijela kolekcija.

Prema riječima mnogih prodavaca, najčešće dolaze radnici onih firmi koje imaju sklopljene ugovore sa buticima i uglavnom kupuju na šest rata bez kamate. Na rate kupuju i ljubitelji poznatih brendova i to najviše jakne, posebno u firmiranim buticima, čije cijene dostižu i 1.000 KM, a uglavnom ih pazare stalne mušterije.

- Pošto prodajemo isključivo brendirane jakne, cijene su prilično visoke. To diktira vrsta materijala od kojeg su napravljene, a najskuplja jakna košta 1.000, dok je najjeftinija 690 KM - rekla je prodavačica Dara Đilas.

U jednom od butika smo zatekli i Tamaru P. koja kaže da uglavnom kupuje na rate, jer u kući ima dva školarca kojima treba da obezbijedi kvalitetnu odjeću i obuću za hladne dane.

- Da ne kupujem na rate, ne bih bila u mogućnosti da djeci kupim dobru jaknu i čizmice. Na tome ne smijem da štedim, jer ne mogu dopustiti da mi djeca sjede na nastavi u mokrim čizmama pa da se poslije to odrazi na njihovo zdravlje - rekla je Tamara P.

Njena sugrađanka Milana Radovanović kaže da je tročlanoj porodici za kupovinu garderobe potrebno izdvojiti 500 maraka kako bi spremno dočekala hladno vrijeme.

- Da bismo donekle obnovili zimsku garderobu i obuću, potrebno je najmanje 500 KM, a već smo se istrošili jer smo veliki dio novca izdvojili za zimnicu i drva - rekla je Radovanovićeva i dodala da je kreditna kartica jedini način da kupi zimsku garderobu.

Za razliku od prodavaca u buticima, njihove kolege na pijaci ističu da robu slabo prodaju jer je velika konkurencija.

- Roba je stigla, ali prodaja loše ide. Ljudi nemaju novca, ja ne prodajem na rate, a i velika je konkurencija. Jakne koštaju od 70 do 170 KM, džemperi od 20 do 50 maraka, u principu, isto je kao i prošle godine - rekla je prodavačica Biljana S.

Čekaju rasprodaje

Prodavci ističu da mnogi građani čekaju rasprodaje kako bi za manje novca mogli da pazare odjeću. Međutim, sve je veći broj onih koji akcijske cijene "hvataju" u Gracu, Beču i drugim gradovima preko granice.

- Svake godine oko 20. januara idem u Grac, gdje kvalitetne pamučne majice kupujem za dva, tri evra, ali i mnogu drugu odjeću - rekla je jedna sugrađanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana