Na proljeće počinje gradnja tri nova kružna toka

Vesna Popović
Na proljeće počinje gradnja tri nova kružna toka

Banjaluka - Gradnja tri nova kružna toka trebalo bi da počne na proljeće iduće godine, a planirano je da nove raskrsnice dobiju naselja Centar, Borik i Kočićev vijenac.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, je rekao da je gradnja predviđena na spoju ulica Vase Pelagića, Vladike Platona i Aleje Svetog Save, te na raskrsnicama Gundulićeve ulice i Aleje Svetog Save, kao i ulice Isaije Mitrovića i Solunske.

- Povećan broj automobila je uzrok gužve u saobraćaju i gradnja kružnih raskrsnica je jedno od najboljih rješenja kako  bi se ubrzao protok automobila - kazao je Sandić.

Kazao je da će prilikom izgradnje kružnog toka, na raskrsnici Aleje Svetog Save i ulice Vase Pelagića biti potrebni dodatni radovi.

- Trotoar sa lijeve strane ulice Vase Pelagića biće proširen, a sa desne strane ukrštanja ulice Vase Pelagića sa Alejom Svetog Save biće neophodno pomjeriti stubove ulične rasvjete i kontrolor semafora sa infrastrukturom - kazao je Sandić.

Za raskrsnicu Aleje Svetog Save i Gundulićeve ulice Sandić je rekao da je važna tačka na uličnoj mreži grada.

- S jedne strane nalazi se na poprečnoj vezi istočnog i zapadnog tranzita, a druge strane saobraćaj sa Starčevice preko Venecija mosta dolazi do ove raskrsnice i dalje ide prema centralnoj gradskoj zoni. Rekonstrukcija ove klasične raskrsnice u kružnu doprinijeće boljem odvijanju saobraćaja - naglasio je Sandić.

Napomenuo je da u izgradnji ove kružne raskrsnice planirano pomjeranje postojeće autobuske stanice u Gundulićevoj ulici.

- Projektom je predviđeno da se stajalište iz smjera Venecija mosta pomjeri iz Gundulićeve ulice u Aleju Svetog Save. Na novoj lokaciji biće izgrađeno ugibalište, na strani kod hotela „Krajina“. Na ovaj način autobus koji prima i ispušta putnike neće ometati saobraćajni tok - kazao je Sandić.

Rekao je da je projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju ove dvije kružne raskrsnice urađena te da je u toku pribavljanje neophodnih saglasnosti koje prethode izdavanju građevinske dozvole. Što se tiče kružne raskrsnice na spoju ulice Isaije Mitrovića i Solunske ulice, Sandić je rekao da je u toku priprema tehničke dokumentacije, te da će naredne godine i ona biti izgrađena.

- Riječ o veoma frekventnoj lokaciji gdje su česti zastoji zbog gužvi, te bi novo rješenje sigurno bilo mnogo efikasnije od sadašnjeg - kazao je Sandić. 

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović je kazao da kružni tokovi i do pet puta ubrzavaju protok saobraćaja, te smanjuju buku, potrošnju goriva i broj saobraćajnih nezgoda. Uputio je apel gradskim vlastima da sve kružne tokove grade sa samo jednom trakom.

  • U praksi se pokazalo, na primjer na kružnom toku prema Laušu koji ima dvije trake, ima konfliktnih tačaka. Dolazi do nesporazuma među vozačima i čestih saobraćajnih nesreća - naveo je Jaćimović.

Rebrovac

Slaviša Sandić je kazao da će sljedeće godine biti završena kružna raskrsnica na Rebrovcu, kao i spoj istočnog tranzita.

- Trebalo bi da počne i gradnja novog Zelenog mosta. Planiramo raditi i tehničku dokumentaciju za završetak istočnog tranzita kod stadiona FK „Napred“, od Krfske do ulice Gavrila Principa, čime bi dobili još jednu poprečnu vezu zapadnog i istočnog tranzita - kaže Sandić.

Raskrsnice

Na spoju ulica Vase Pelagića, Vladike Platona i Aleje Svetog Save

Na spoju Gundulićeve ulice i Aleje Svetog Save

Na spoju ulice Isaije Mitrovića i Solunske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana