На прољеће почиње градња три нова кружна тока

Весна Поповић
На прољеће почиње градња три нова кружна тока

Бањалука - Градња три нова кружна тока требало би да почне на прољеће идуће године, а планирано је да нове раскрснице добију насеља Центар, Борик и Кочићев вијенац.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић, је рекао да је градња предвиђена на споју улица Васе Пелагића, Владике Платона и Алеје Светог Саве, те на раскрсницама Гундулићеве улице и Алеје Светог Саве, као и улице Исаије Митровића и Солунске.

- Повећан број аутомобила је узрок гужве у саобраћају и градња кружних раскрсница је једно од најбољих рјешења како  би се убрзао проток аутомобила - казао је Сандић.

Казао је да ће приликом изградње кружног тока, на раскрсници Алеје Светог Саве и улице Васе Пелагића бити потребни додатни радови.

- Тротоар са лијеве стране улице Васе Пелагића биће проширен, а са десне стране укрштања улице Васе Пелагића са Алејом Светог Саве биће неопходно помјерити стубове уличне расвјете и контролор семафора са инфраструктуром - казао је Сандић.

За раскрсницу Алеје Светог Саве и Гундулићеве улице Сандић је рекао да је важна тачка на уличној мрежи града.

- С једне стране налази се на попречној вези источног и западног транзита, а друге стране саобраћај са Старчевице преко Венеција моста долази до ове раскрснице и даље иде према централној градској зони. Реконструкција ове класичне раскрснице у кружну допринијеће бољем одвијању саобраћаја - нагласио је Сандић.

Напоменуо је да у изградњи ове кружне раскрснице планирано помјерање постојеће аутобуске станице у Гундулићевој улици.

- Пројектом је предвиђено да се стајалиште из смјера Венеција моста помјери из Гундулићеве улице у Алеју Светог Саве. На новој локацији биће изграђено угибалиште, на страни код хотела „Крајина“. На овај начин аутобус који прима и испушта путнике неће ометати саобраћајни ток - казао је Сандић.

Рекао је да је пројектно-техничка документација за изградњу ове двије кружне раскрснице урађена те да је у току прибављање неопходних сагласности које претходе издавању грађевинске дозволе. Што се тиче кружне раскрснице на споју улице Исаије Митровића и Солунске улице, Сандић је рекао да је у току припрема техничке документације, те да ће наредне године и она бити изграђена.

- Ријеч о веома фреквентној локацији гдје су чести застоји због гужви, те би ново рјешење сигурно било много ефикасније од садашњег - казао је Сандић. 

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС Миленко Јаћимовић је казао да кружни токови и до пет пута убрзавају проток саобраћаја, те смањују буку, потрошњу горива и број саобраћајних незгода. Упутио је апел градским властима да све кружне токове граде са само једном траком.

  • У пракси се показало, на примјер на кружном току према Лаушу који има двије траке, има конфликтних тачака. Долази до неспоразума међу возачима и честих саобраћајних несрећа - навео је Јаћимовић.

Ребровац

Славиша Сандић је казао да ће сљедеће године бити завршена кружна раскрсница на Ребровцу, као и спој источног транзита.

- Требало би да почне и градња новог Зеленог моста. Планирамо радити и техничку документацију за завршетак источног транзита код стадиона ФК „Напред“, од Крфске до улице Гаврила Принципа, чиме би добили још једну попречну везу западног и источног транзита - каже Сандић.

Раскрснице

На споју улица Васе Пелагића, Владике Платона и Алеје Светог Саве

На споју Гундулићеве улице и Алеје Светог Саве

На споју улице Исаије Митровића и Солунске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана