Na proljeće kreće iznajmljivanje bicikala u Banjaluci

ATV
Na proljeće kreće iznajmljivanje bicikala u Banjaluci

Banjaluka - Banjaluka na proljeće postaje vlasnik 30 bicikala koje će građani moći da iznajmljuju po principu "daš marku-dobiješ bicikl”.

132.000 maraka grad je izdvojio za četiri terminala sa biciklima koji će se nalaziti u užem centru grada. Iz gradske uprave kažu da građanima žele da skrenu pažnju na zdraviji način života.

"Banjalučani će na proljeće postati dio jedne evropske porodice koja promoviše zdrav način života, ekologiju i održivi razvoj kroz veću upotrebu bicikala u svakodnevnom saobraćaju. Grad je potpisao ugovor vezano za implementaciju ‘Bike Sharing’ sistema”, rekao je Slavko Davidović, iz Odsjek za saobraćaj grada Banjaluka.

Svako će moći iznajmiti bicikl. Prvo će morati da se registruje preko mobilne aplikacije ili direktno na terminalu. Tačnu cijenu  još ne znaju, ali bi po uzoru na druge  gradove u BiH  mogla da bude 1 i po marka po satu. Iz Centra za zaštitu životne sredine, kažu da je ovo najbolji način da se građani zainteresuju za vožnju biciklima.

"Iskreno se nadamo da su ova četiri terminala samo početak. A da će u narednom periodu kako grad, tako i pojedine kompanije ulagati u ovaj sistem i obezbijediti sredstva za kupovinu novih terminala”, kazao je Tihomir Dakić iz Centra za zaštitu životne sredine.

Sa nekoliko krugova, i turisti će imati priliku da upoznaju naš grad, poručuju iz Centra. Više bicikala smanjiće gužvu u saobraćaju ali i  zagađenost vazduha kažu gradske vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana