На посао у Бањалуци чека девет доктора наука

Дејана Братић
На посао у Бањалуци чека девет доктора наука

Бањалука - За послом тренутно трага 9.221 Бањалучанин, а на евиденцији незапослених је и девет доктора наука, као и 106 грађана са дипломом мастера.

Ово је “Гласу Српске” потврдио руководилац бањалучке филијале Завода за запошљавање Републике Српске Младен Врећо, истичући да послодавци, када је у питању средња стручна спрема, највише траже конобаре, фризере, куваре, трговце и стоматолошке техничаре.

- Најбројнија занимања на евиденцији незапослених су машински техничар и економски техничар, а такође присутан је велики број радника без занимања - казао је Врећо.

Када је у питању висока стручна спрема, у бањалучкој филијали Завода за запошљавање су казали да су тренутно најтраженија занимања професор математике, њемачког језика, као и дипломирани економиста и дипломирани правник.

- Најмање тражена занимања тренутно су професор социологије, професор историје, професор демократије, матурант гимназије као и пољопривредни техничар - истакли су у овој филијали.

Врећо је нагласио да су лани са евиденције бањалучког бироа одјављена 12.482 лица, од којих је 7.051 лице брисано због запослења.

- Мањи број незапослених уклоњен је са евиденције због нередовног јављања на биро - нагласио је Врећо.

На крају прошле године на евиденцији незапослених било је 9.156 Бањалучана, што је мање у односу на 2017. годину, када је евидентирано њих 11.387.

На листама незапослених има и оних који већ годинама чекају на посао, а међу њима је и професорица филозофије и социологије Ана Галић.

Каже да се на биро пријавила прије пет година и од тада чека да јој неко понуди запослење.

- Пријављујем се редовно на биро, али још нема посла. Надам се да ће се у скорије вријеме ова ситуација промијенити - рекла је Галићева.+

Огласи

Према подацима бањалучке филијале Завода за запошљавање тренутно су отворена 132 конкурса за посао.

- Од почетка ове године са евиденције је брисано 2.510 особа које су се запослиле, а новопријављених у том периоду је укупно 5.419 - навели су из ове филијале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана