Na mjestu igrališta u naselju Borik planirana crkva

Jasmina Perišić
Na mjestu igrališta u naselju Borik planirana crkva

Banjaluka - Pravoslavni hram sa pratećim objektima mogao bi da nikne u naselju Borik na površini gdje se trenutno nalazi dječije igralište, u neposrednoj blizini Osnovne škole "Branko Ćopić".

Nacrtom izmjene dijela Regulacionog plana stambenog naselja Borik, koji se već nekoliko dana nalazi na javnom uvidu u ovoj mjesnoj zajednici, predviđa se izgradnja crkve uz Bulevar vojvode Mišića.

Iz Gradske uprave su rekli da je zemljište na kojem bi trebalo da počne izgradnja crkve u vlasništvu grada.

- Inicijativu za izmjenu važećeg regulacionog plana za naselje Borik, radi izgradnje pravoslavnog hrama sa pratećim objektom za parohiju Borik na pomenutoj lokaciji pokrenula je Srpska pravoslavna crkva - Odbor Banjaluka krajem 2013. godine. Odluku o izradi izmjene dijela Regulacionog plana Skupština grada je na prijedlog gradonačelnika donijela početkom aprila 2014. godine - kazali su u Gradskoj upravi.

Dodaju da je javnosti prije nekoliko dana stavljen na uvid nacrt ovog plana, gdje će građani u narednih 30 dana moći da iznesu svoja mišljenja upisujući ih u knjigu primjedbi.

- Nakon završetka javnog uvida i razmatranja svih primjedbi biće održana javna rasprava. Poslije toga izjašnjava se Skupština grada, koja će na kraju donijeti konačnu odluku - kazali su u Gradskoj upravi.

U Mjesnoj zajednici Borik ističu da podržavaju izgradnju bogomolja, ali ne na dječijim igralištima i zelenim površinama, kojih je malo u tom dijelu grada.

- Pomalo smo zatečeni. U blizini imamo tri crkve, Rebrovačku, Hram Hrista Spasitelja i crkvu Svete trojice, ali nemamo dječijih igrališta. Živim odmah u zgradi pored igrališta i svakodnevno provodim vrijeme sa sinom na tom terenu. Tu se igraju svi mališani iz našeg naselja. Možda ima neka bolja lokacija, primjerenija za crkvu - rekla je mještanka Borika Sanja Popović.

I predsjednik Savjeta mjesne zajednice Borik II Drago Dragić slaže se sa Popovićevom.

- Stanovnici koji imaju malu djecu nisu zadovoljni pomenutom idejom. Ne znam šta bih im rekao. Niko nema ništa protiv gradnje crkve, ali je šteta da se za lokaciju izabere najljepše i najpopularnije, a skoro i jedino igralište u Boriku - kazao je Dragić.

Pokušali smo da o izgradnji crkve u Boriku više saznamo i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. U Sekretarijatu Banjalučke eparhije uputili su nas na protojereja-stavrofora Ratka Radujkovića, ali on juče zbog zauzetosti nije mogao da se javi na telefon.

Sankalište

Dječije igralište na kojem  bi trebalo da bude izgrađena crkva poznato je i kao jedino mjesto u naselju Borik gdje se djeca sankaju tokom zime.

- Nemam ništa protiv da tu bude crkva, ali bi oni koji odlučuju o tome trebalo da vode računa i o djeci, o njihovim potrebama - kaže stanovnik Borika koji nije želio da mu objavimo ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana