На мјесту игралишта у насељу Борик планирана црква

Јасмина Перишић
На мјесту игралишта у насељу Борик планирана црква

Бањалука - Православни храм са пратећим објектима могао би да никне у насељу Борик на површини гдје се тренутно налази дјечије игралиште, у непосредној близини Основне школе "Бранко Ћопић".

Нацртом измјене дијела Регулационог плана стамбеног насеља Борик, који се већ неколико дана налази на јавном увиду у овој мјесној заједници, предвиђа се изградња цркве уз Булевар војводе Мишића.

Из Градске управе су рекли да је земљиште на којем би требало да почне изградња цркве у власништву града.

- Иницијативу за измјену важећег регулационог плана за насеље Борик, ради изградње православног храма са пратећим објектом за парохију Борик на поменутој локацији покренула је Српска православна црква - Одбор Бањалука крајем 2013. године. Одлуку о изради измјене дијела Регулационог плана Скупштина града је на приједлог градоначелника донијела почетком априла 2014. године - казали су у Градској управи.

Додају да је јавности прије неколико дана стављен на увид нацрт овог плана, гдје ће грађани у наредних 30 дана моћи да изнесу своја мишљења уписујући их у књигу примједби.

- Након завршетка јавног увида и разматрања свих примједби биће одржана јавна расправа. Послије тога изјашњава се Скупштина града, која ће на крају донијети коначну одлуку - казали су у Градској управи.

У Мјесној заједници Борик истичу да подржавају изградњу богомоља, али не на дјечијим игралиштима и зеленим површинама, којих је мало у том дијелу града.

- Помало смо затечени. У близини имамо три цркве, Ребровачку, Храм Христа Спаситеља и цркву Свете тројице, али немамо дјечијих игралишта. Живим одмах у згради поред игралишта и свакодневно проводим вријеме са сином на том терену. Ту се играју сви малишани из нашег насеља. Можда има нека боља локација, примјеренија за цркву - рекла је мјештанка Борика Сања Поповић.

И предсједник Савјета мјесне заједнице Борик II Драго Драгић слаже се са Поповићевом.

- Становници који имају малу дјецу нису задовољни поменутом идејом. Не знам шта бих им рекао. Нико нема ништа против градње цркве, али је штета да се за локацију изабере најљепше и најпопуларније, а скоро и једино игралиште у Борику - казао је Драгић.

Покушали смо да о изградњи цркве у Борику више сазнамо и у Српској православној цркви. У Секретаријату Бањалучке епархије упутили су нас на протојереја-ставрофора Ратка Радујковића, али он јуче због заузетости није могао да се јави на телефон.

Санкалиште

Дјечије игралиште на којем  би требало да буде изграђена црква познато је и као једино мјесто у насељу Борик гдје се дјеца санкају током зиме.

- Немам ништа против да ту буде црква, али би они који одлучују о томе требало да воде рачуна и о дјеци, о њиховим потребама - каже становник Борика који није желио да му објавимо име.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана