Na krovu atomskog skloništa u Banjaluci niče park

Vesna Popović
Na krovu atomskog skloništa u Banjaluci niče park

Banjaluka - Najveći zeleni krov u BiH trebalo bi da “nikne” u najužem centru grada, i to na nekadašnjem atomskom skloništu u ulici Sime Šolaje.

Riječ je o projektu pod nazivom Rejonski park “Zelena oaza”, koji bi trebalo da obogati sadržaje na površini od oko 1.300 kvadrata, koja trenutno služi kao improvizovano igralište za djecu. Realizacija projekta je uvršćena u Plan kapitalnih investicija za period od 2018. do 2020. godine, koji će razmatrati odbornici na zasjedanju 30. maja. Prema tom dokumentu, njegova realizacija je planirana dogodine, a gradske vlasti pregovaraju sa potencijalnim donatorima. Umjesto betona koji je okružen zgradama ovu lokaciju bi trebalo da krase stabla, travnate površine, klupe, rasvjeta, fontana i uređeno igralište.

Šef kabineta gradonačelnika Milan Grubor rekao je da bi gradnjom ovog parka Banjaluka postala grad sa najvećim zelenim krovom u BiH.

- Gradonačelnik Igor Radojičić, kao inicijator projekta, odlučio se na ovaj korak kako bi grad podigao prvi, novi park poslije nekoliko decenija - naveo je Grubor.

Precizirao je da bi izgradnjom ovog parka, između ostalog, bilo riješeno i prokišnjavanje krova atomskog skloništa.

- Uporedo sa gradnjom zelenog krova predviđena je i njegova rekonstrukcija. Ipak, najvažnije je što bismo u centru grada dobili novu, zelenu površinu te prostor za odmor i rekreaciju na lokaciji koja je sada veoma zapuštena - kazao je Grubor.

Objasnio je da grad, s obzirom na druge prioritete, trenutno nema predviđena sredstva za realizaciju ovog projekta.

- Pokušavamo da dogovorimo da ovaj park bude izgrađen u saradnji sa društveno-odgovornim kompanijama, po istom principu kao što su građena igrališta. Intenzivno pregovaramo sa kompanijama koje bi gradu poklonile ovaj park - kazao je Grubor i pozvao sve zainteresovane da se uključe u ovaj projekat.

Građani smatraju da je krajnje vrijeme da se stane u kraj betonu u centru grada.

- Važno je da imamo mjesto koje je blizu centra, do kojeg se može prošetati i gdje ćemo moći uživati u miru i zelenilu, a da se ne moramo voziti nekoliko kilometara - rekao je Rajko Kovjenić.

Idejno rješenje

Milan Grubor je napomenuo da je do sada grad uradio idejno rješenje izgleda budućeg parka.

- Glavni projekat izradiće “ACS studio”, koji je odlučio da to uradi bez naknade u želji da na taj način doprinese realizaciji ovog projekta - rekao je Grubor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana