На једно паркинг мјесто у Бањалуци 16 возила

Данијела Стоканић
На једно паркинг мјесто у Бањалуци 16 возила

Бањалука - На 16 аутомобила у граду долази тек једно паркинг мјесто, што свакодневно задаје главобољу возачима како и гдје да паркирају свог четвороточкаша.

Град располаже са 3.712 уређених паркинг мјеста, а регистровано је 53.000 возила. Саобраћајни стручњаци кажу да то није довољно да буду задовољене потребе возача.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја Миленко Јаћимовић каже да број слободних паркинг мјеста ни издалека не може задовољити број возних јединица.

- Ситуацију додатно компликује и то што је Бањалука административни центар РС у који се дневно слије најмање 20.000 возила - рекао је Јаћимовић и додао да је свима њима потребно паркинг мјесто.

Он је као примјер навео понедјељак, сриједу и петак, кад се слободно паркинг мјесто у граду не може наћи ни за лијека.

- Дефинитивно, паркинг мјесто код Универзитетске болнице - Клинички центар на Паприковцу је теже наћи него добити седмицу на лоту, због чега возачи неријетко своја возила остављају на тротоару и коловозу. А ништа боља ситуација није ни на паркингу код Поликлинике и Хитне помоћи - рекао је Јаћимовић. Додао је да постоји и проблем са паркирањем у насељу Нова варош, гдје запослени у институцијама РС остављају своја возила, јер не располажу довољним бројем мјеста за паркирање.

Шеф Одсјека за паркинге и гараже Бранимир Папић рекао је да је поред 3.712 паркинг мјеста, којима располаже Градска управа, ове године планирана изградња још 220 нових.

- Изградња још 220 паркинг мјеста планирана је на новим паркинг просторима у улици Меше Селимовића, Николе Пашића и у Равногорској улици у Новој вароши. Град ће тада располагати са укупно 4.000 паркинг мјеста, што ће бити довољно за сва возила - рекао је Папић.

Он је додао да у граду има и других слободних паркинг мјеста, којима они не располажу, али су они у насељу Старчевица и Борик.

- Око 12.000 возила дневно се паркира на градским паркинзима, док на годишњем нивоу и више од два милиона возила - истакао је Папић.

Возач Јасминко Бојић, којег смо затекли видно изнервираног на једном од градских паркинга, каже да често приликом паркирања аутомобила буде на ивици живаца.

- Слободно мјесто на овом паркингу тражим већ десет минута, кружим као мува без главе - кратко је рекао Бојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана