Na festivalu “Dani Vrbasa” od banjalučkog kola do škole uživanja

Dejana Bratić
Na festivalu “Dani Vrbasa” od banjalučkog kola do škole uživanja

Banjaluka - Radionice o zaštiti životne sredine, te zanimljive sportske i kulturne aktivnosti očekuju sve one koji danas i sutra posjete tradicionalni festival “Dani Vrbasa” čija je misija da promoviše i očuva ovu rijeku.

Ljubitelji ribolova i prirode imaće priliku da uživaju u raznovrsnim sadržajima koji će biti organizovani na obali Krajiške ljepotice, u bašti motela “Ortodoks”. U bogatom sadržaju festivala moći će da uživaju sve generacije, a posebna pažnja biće posvećena mališanima koji će na maštovit način učiti o značaju očuvanja životne sredine.

Gosti festivala su studenti i profesori Fakulteta za ekologiju i biologiju, te predstavnici Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF). Proizvođači zdrave hrane i eko-kozmetike predstaviće proizvode na Sajmu ekologije, ispred čijih štandova tradicionalno vlada gužva.

Ovu nesvakidašnju manifestaciju već šesti put organizuje udruženje građana “Green Vrbas - Zeleni Vrbas” u saradnji sa Turističkom organizacijom grada, preduzećem “Vodovod” i uz podršku grada. Iz Turističke organizacije kažu da će ovo biti prilika da promovišu i dva nova turistička proizvoda, “banjalučko kolo” i Akvarijum PMF-a.

- “Banjalučko kolo” je jedinstven instrument u ribolovstvu koji je poznat samo na našem području. U toku festivala biće održana i radionica na kojoj će mališani savladati tajne pecanja i sportskog ribolova -  rekla je pomoćnica direktorice Turističke organizacije Minja Šurlan.

Dodala je da će na festivalu biti predstavljen i film o izradi banjalučkog kola. Osim toga, program će obogatiti i nastup djece sa Daunovim sindromom, koja će pokazati kako savladavaju prepreke i hvataju u koštac sa poteškoćama.

- Biće održan i izbor najljepše fotografije, kao i dječija radionica “Nataša mašta”, kreativni dio festivala pod sloganom “Bojim tvoj život”, kao i prethodnih godina razveseliće desetine mališana uzrasta šest do 11 godina - naveli su iz Turističke organizacije.

Iz Turističke organizacije su naveli da će biti održane i sportske igre na vodi “Škola uživanja u Vrbasu” uz podršku Kajak-kanu kluba “Vrbas - m:tel” Banjaluka.

- U čamcima će mališani koji svakodnevno uče vještine ovog sporta pokazati posjetiocima umijeća u ovom sportu, a svi zainteresovani će takođe, ukoliko budu željeli, imati priliku da uče veslati i voziti kajak. Termin održavanje ovog “otvorenog treninga” je od 16 do 19 časova oba dana - naveli su iz Turističke organizacije.

Mali ribolovci

Savez sportsko-ribolovnog društva će organizovati obuku za djecu od osam do 14 godina pod sloganom “Ulovi, poljubi i vrati”, nakon koje će im biti uručeni sertifikati, koji će im omogućiti ulazak u malu školu ribolova.

- Za djecu od šest do 11 godina pripremljena je kreativna radionica na kojoj će praviti ukrase od magneta, a novac prikupljen od prodaje tih rukotvorina biće namijenjen za pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju - naveli su iz Turističke organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana