На фестивалу “Дани Врбаса” од бањалучког кола до школе уживања

Дејана Братић
На фестивалу “Дани Врбаса” од бањалучког кола до школе уживања

Бањалука - Радионице о заштити животне средине, те занимљиве спортске и културне активности очекују све оне који данас и сутра посјете традиционални фестивал “Дани Врбаса” чија је мисија да промовише и очува ову ријеку.

Љубитељи риболова и природе имаће прилику да уживају у разноврсним садржајима који ће бити организовани на обали Крајишке љепотице, у башти мотела “Ортодокс”. У богатом садржају фестивала моћи ће да уживају све генерације, а посебна пажња биће посвећена малишанима који ће на маштовит начин учити о значају очувања животне средине.

Гости фестивала су студенти и професори Факултета за екологију и биологију, те представници Природно-математичког факултета (ПМФ). Произвођачи здраве хране и еко-козметике представиће производе на Сајму екологије, испред чијих штандова традиционално влада гужва.

Ову несвакидашњу манифестацију већ шести пут организује удружење грађана “Греен Врбас - Зелени Врбас” у сарадњи са Туристичком организацијом града, предузећем “Водовод” и уз подршку града. Из Туристичке организације кажу да ће ово бити прилика да промовишу и два нова туристичка производа, “бањалучко коло” и Акваријум ПМФ-а.

- “Бањалучко коло” је јединствен инструмент у риболовству који је познат само на нашем подручју. У току фестивала биће одржана и радионица на којој ће малишани савладати тајне пецања и спортског риболова -  рекла је помоћница директорице Туристичке организације Миња Шурлан.

Додала је да ће на фестивалу бити представљен и филм о изради бањалучког кола. Осим тога, програм ће обогатити и наступ дјеце са Дауновим синдромом, која ће показати како савладавају препреке и хватају у коштац са потешкоћама.

- Биће одржан и избор најљепше фотографије, као и дјечија радионица “Наташа машта”, креативни дио фестивала под слоганом “Бојим твој живот”, као и претходних година развеселиће десетине малишана узраста шест до 11 година - навели су из Туристичке организације.

Из Туристичке организације су навели да ће бити одржане и спортске игре на води “Школа уживања у Врбасу” уз подршку Кајак-кану клуба “Врбас - м:тел” Бањалука.

- У чамцима ће малишани који свакодневно уче вјештине овог спорта показати посјетиоцима умијећа у овом спорту, а сви заинтересовани ће такође, уколико буду жељели, имати прилику да уче веслати и возити кајак. Термин одржавање овог “отвореног тренинга” је од 16 до 19 часова оба дана - навели су из Туристичке организације.

Мали риболовци

Савез спортско-риболовног друштва ће организовати обуку за дјецу од осам до 14 година под слоганом “Улови, пољуби и врати”, након које ће им бити уручени сертификати, који ће им омогућити улазак у малу школу риболова.

- За дјецу од шест до 11 година припремљена је креативна радионица на којој ће правити украсе од магнета, а новац прикупљен од продаје тих рукотворина биће намијењен за помоћ дјеци са потешкоћама у развоју - навели су из Туристичке организације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана