Na Rebrovcu od juna manje saobraćajnih gužvi

Vesna Popović
Na Rebrovcu od juna manje saobraćajnih gužvi

Banjaluka - Izgradnja kružnog toka na raskrsnici na Rebrovcu trebalo bi da bude završena najkasnije početkom juna, a po okončanju radova biće smanjene saobraćajne gužve i povećana bezbjednost svih učesnika u saobraćaju.

Rečeno je to juče nakon što su gradonačelnik Igor Radojičić i v.d. direktora preduzeća "Putevi RS" Nenad Nešić obišli ovo veliko gradilište na Starčevici, na ukrštanju bulevara vojvode Stepe Stepanovića, vojvode Petra Bojovića te Desanke Maksimović.

- Kružni tok na Rebrovcu je dio cijelog kompleksa od nekoliko kilometara saobraćajnica koje će ovog ljeta biti obuhvaćene radovima. To obuhvata dionicu sa južnog kraja, gdje je planirana gradnja mosta na lokaciji Zelenog. Raspisan je tender i ako prođe javna nabavka, u ljeto počinjemo sa radovima. Tu je i nastavak istočnog tranzita u dionici koja ide pored stadiona FK Naprijed ka Zelenom mostu - kazao je Radojičić.

Zamolio je građane koji koriste ovu saobraćajnicu da imaju razumijevanja jer su ovi radovi neophodni.

- Sa saobraćajnom policijom smo se dogovorili da pomogne u odvijanju saobraćaja dok radovi traju. Znam da ljudi negoduju, ali ne može se popraviti situacija u saobraćaju dok se ne izvedu ovako veliki radovi koji traju i po nekoliko mjeseci - precizirao je Radojičić.

Nenad Nešić je rekao da radovi na Rebrovcu idu utvrđenom dinamikom.

- Od predviđenih 90 radnih dana, iskoristili smo samo 45 i mogu da potvrdim da će radovi biti završeni krajem maja, eventualno početkom juna - kazao je Nešić.

Istakao je da će grad po okončanju radova na ovoj raskrsnici dobiti kvalitetnije saobraćajno rješenje.

- Povećaće se propusna moć raskrsnice, sada je 13.000 vozila, a biće 24.000. Osim toga, povećaće se i bezbjednost pješaka, te ostalih učesnika u saobraćaju - kazao je Nešić.

Dodao je da je u toku spajanje dionice istočnog tranzita, te da ni na toj lokaciji nije probijen rok.

Izvođač radova na izgradnji kružnog toka na Rebrovcu je konzorcijum preduzeća "Prijedorputevi" i "Kozaraputevi".

- Preostalo je da izmjestimo toplovodne i vodovodne cijevi. Onda ide izrada donjeg i gornjeg nosivog sloja, slijede radovi na kolovozu, ivičnjacima i novi asfalt, a zatim postavljanje rasvjete - rekao je direktor "Prijedorputeva" Radenko Crnogorac i dodao da je vrijednost radova 540.000 maraka.

Nove kružne raskrsnice

Igor Radojičić je napomenuo da je, osim kružne raskrsnice na Rebrovcu, u gradu ove godine planirana gradnja još nekoliko njih, a koje će finansirati grad i "Putevi RS".

- Na mnogo lokacija biće otvoreno još gradilišta sa osnovnim ciljem da u gradu do kraja godine znatno poboljšamo uslove za saobraćaj - rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana