Na Petrićevcu planirana ambulanta i vrtić pod jednim krovom

Sanja Amidžić
Na Petrićevcu planirana ambulanta i vrtić pod jednim krovom

Banjaluka - Neuslovna ambulanta, nedostatak vrtića, ali i iznajmljene prostorije mjesne zajednice na Petrićevcu trebalo bi da postanu prošlost ovog naselja, jer je planirano da dogodine počne gradnja objekta zahvaljujući kojem bi trebalo da budu riješeni ovi problemi.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar potvrdio je da je u planu gradnja ovog višenamjenskog objekta, za šta je potrebno oko dva miliona maraka.

- Početak izgradnje objekta jedan je od prioriteta gradske vlasti za narednu godinu. Međutim, pošto je za to potrebno mnogo više novca nego što možemo izdvojiti, objekat će vjerovatno biti građen u tri faze, a ima i takvu namjenu - naglasio je Bilčar i dodao da će prioritetna biti gradnja ambulante, jer postojeća nije uslovna.

Prema njegovim riječima, grad je za ove radove planirao da izdvoji oko 200.000 maraka, međutim za prvu fazu im je potrebno oko 800.000 KM, zbog čega pomoć očekuju od nadležnog ministarstva.

- Na lokaciji gdje je planirana gradnja jedan dio zemlje je u privatnom vlasništvu, tako da moramo riješiti imovinsko-pravne odnose da bismo kompletirali parcelu. Predložićemo da vlasniku bude ponuđena zamjenska parcela na drugoj lokaciji, a ne novac - istakao je Bilčar.

Predsjednik Savjeta MZ Petrićevac Zoran Savanović je rekao da u ovom naselju nema javnog vrtića, objekat u kojem je smještena ambulanta je u veoma lošem stanju, dok prostorije mjesne zajedice moraju da iznajmljuju.

- Objekat u kojem trenutno rade ljekari je neuslovan, a osim stanovnika Petrićevca zdravstvene usluge ovdje dobijaju i mještani Motka, te dijela naselja Sunce. Godinama se borimo da konačno dobijemo uslovnu ambulantu, nadamo se da ćemo uspjeti - kazao je Savanović.

Prema njegovim riječima jedan od značajnijih problema u ovom naselju, koje broji oko 10.000 stanovnika, jeste to što nema javnog vrtića.

  • Ako sve bude kako treba i dobijemo višenamjenski objekat, to će biti od velike koristi za sve nas koji živimo na Petrićevcu - istakao je Savanović.

Ulica

Jedan od glavnih prioriteta mjesne zajednice Petrićevac za narednu godinu je i rekonstrukcija pojedinih saobraćajnica u ovom naselju, a među njima je i ulica Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Ova saobraćajnica jedna je od prometnijih u naselju, a kako kaže Zoran Savanović, ulica je uska i nema trotoar. Prema starom planu ona treba da ima dvije trake, trotoare i rasvjetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana