Na Paprikovcu pase 200 ovaca

Danijela Stokanić
Na Paprikovcu pase 200 ovaca

Banjaluka - Stado sa više od 200 ovaca juče se napasalo na livadi nedaleko od Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka.

Vujo Čavić  sa Manjače, kojeg smo zatekli kako pažljivo čuva svoje ovce, rekao je da su se ovdje zatekli igrom slučaja, te da su krenuli prema Srpcu.

- Ovdje ćemo se zadržati neko vrijeme, dok se ovca koja se juče ojagnjila ne oporavi, a onda krećemo ka zimskoj ispaši u ravničarskim krajevima - rekao je Čavić.

On smatra da nikome ne smetaju, a da nije tako, neko bi se već do sada žalio.

- Jedino nam probleme stvaraju psi lutalice, kojih ima na sve strane. Nismo se uspjeli ni smjestiti kako treba, psi su već napali jednu ovcu. Jedva sam se oteo od njih. One su mi jedini izvor prihoda i nikad nisam bio u radnom odnosu - kaže Čavić.

Dodao je da mu ovih dana i vrijeme ide naruku, pa nema potrebe za šatorom.

- Šta ću, čim počne snijeg ili kiša da pada, ja se sakrijem pod šator, dok ovčice budu pored šatora. Nije mi nimalo lako - veli Čavić, dodajući da se nada da ga niko ni od gradskih službi neće dirati jer, kako kaže, ovdje se neće dugo zadržavati.

Portparol Gradske uprave Milenko Šajić istakao je da je nomađenje na teritoriji grada zabranjeno i svi oni koji budu uhvaćeni u njemu biće novčano kažnjeni.

- Veterinarska inspekcija grada po prijavi građana izađe na teren i provjeri o čemu je tačno riječ. Možda je nomad na proputovanju - rekao je Šajić.

Pravila ne poštuju mnogi nomadi sa Manjače, ali, kako kažu, nikom ne smetaju i niko se ne žali. Iako je to zakonom zabranjeno, stada ovaca sve češće se mogu vidjeti na samo nekoliko kilometara od centra grada.

Prolaznici

Bilo je prolaznika koji su bili oduševljeni ovcama, pa su po nekoliko minuta posmatrajući ih nepomično stajali i divili se.

- Odrasla sam u gradu i obožavam životinje. Iskrena da budem, lijepo je vidjeti ovce ovdje - rekla je Bojana Vranješ, koja je bila u društvu petogodišnje kćerke, čije su očice sijale od sreće kad ih je ugledala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana