НЛБ конзорцијум корак до рефинансирања градског дуга

Весна Поповић
НЛБ конзорцијум корак до рефинансирања градског дуга

Бањалука - Најближи смо одлуци да са НЛБ конзорцијумом, који чини седам банака, потпишемо уговор о рефинансирању градског дуга од око 71 милион КМ.

Изјавио је то јуче градоначелник Игор Радојичић у паузи засједања Скупштине града на којем су одборници разматрали Нацрт ребаланса буџета у који је уврштен овај планирани прилив новца, чиме би износ у градској каси био повећан са 130,7 милиона КМ на 205,6 милиона КМ.

- Комисија је размотрила понуде два конзорцијума која су пристигла на међународни тендер за рефинансирање дуга града. Једини критеријум за избор најбољег је била најповољнија каматна стопа. Оцјена комисије је да је понуда НЛБ конзорцијума најбоља и да камата износи 3,84 одсто - навео је Радојичић.

Навео је да је у току жалбени рок у којем дугопласирани понуђач може уложити жалбу на одлуку комисије.

- Ако не буде жалби, убрзо ће бити и потписан уговор. У супротном, поступићемо у складу за жалбама код јавних набавки, а тај процес може да потраје - казао је Радојичић.

Додао је да је основни разлог за ребаланс буџета рефинансирање дуга.

- Када смо покренули тај процес дуг је био 75 милиона КМ, али се тај износ смањује сваки дан. Сада је око 71 милион - казао је Радојичић.

Према његовим ријечима, у наредних десет година биће реструктурисан дуг града те да би у овој години позитиван ефекат требало да буде додатних пет милиона КМ у буџету.

- То би нам омогућило да та додатна средства преусмјеримо углавном на изградњу инфраструктуре и саобраћајница. Дио ће бити искоришћен за покривање трошкова зимске службе, која је ове године имала доста обиман посао. Предвиђени су и пројекти као што је Европска престоница културе, туристичко брендирање и промоција града - прецизирао је Радојичић.

Још је најавио да ће се на идућем засједању Скупштине наћи коначни приједлог дугорочног рјешења проблема градског гријања.

Одборници су јуче такође разматрали и приједлог одлуке о куповини хартија од вриједности које ће емитовати градска "Топлана" од 2,5 милиона КМ.

В.д начелника Одјељења за финансије Божана Шљивар је рекла да је Скупштина акционара овог предузећа донијела одлуку да емитује обвезнице у износу до 3,5 милиона КМ.

- Да би се емисија сматрала успјешном потребан је откуп од око 60 одсто предвиђеног износа, што град планира да уради. Превиђена каматна стопа је седам одсто и прилично је висока - казала је Шљивар и додала да је циљ ове одлуке да буде побољшана ликвидност и омогућено сигурније пословање "Топлане".

Пријем

Постоји изражено интересовање за блиску сарадњу Републике Српске и Србије на различитим нивоима, рекао је јуче Игор Радојичић послије пријема уприличеног за полазнике шесте класе високих студија безбједности одбране Србије.

Додао је да их је упознао и са садашњим геостратешким положајем Бањалуке и њеним развојним приоритетима те положајем града у оквиру РС, БиХ и међународне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана