NDP osniva odbornički klub u Skupštini grada

Vesna Popović
NDP osniva odbornički klub u Skupštini grada

Banjaluka - Četiri odborničke grupe od juče djeluju u Skupštini grada, a pored dosadašnja tri kluba, u najavi je i osnivanje još jednog koje planira da oformi NDP.

Rezultat je to višemjesečnih previranja u gradskom parlamentu, u kojem su odbornici mijenjali stranke ili su iskoristili posljednju promjenu Poslovnika o radu koji je dozvolio da najmanje dva odbornika mogu da formiraju odborničku grupu. Odbornik NDP-a Saša Lazić rekao je da se efikasnije može djelovati kroz klub nego kroz grupu.

- U toku su pregovori sa pojedinim odbornicima i u skorije vrijeme ćemo sigurno imati klub - rekao je Lazić.

Dodao je da bi to pitanje trebalo da bude riješeno narednih dana, ali nije želio da navede imena potencijalnih kandidata. Takvoj vrsti saradnje sa kolegama iz opozicije se ne protivi PDP-ovac Draško Stanivuković. 

- Imamo dobru saradnju sa NDP-om i trenutno jedino vidim mogućnost saradnje sa tom strankom, te postoji šansa da se nešto na tom pitanju desi. Bilo je neformalnih razgovora, ali treba vidjeti šta će još biti. Ako ne uspijemo da se dogovorimo, djelujem kao i do sada - kazao je Stanivuković.

Prema podacima Skupštine grada, registrovane su četiri odborničke grupe. Jednu pod nazivom Narodni odbornici osnovali su SDS-ovci Ljubo Ninković i Predrag Vulin, zbog neslaganja sa stranačkim kolegom Aleksandrom Petkovićem.  Ninković je rekao da su posljednjih godinu pokušavali da naprave klub, ali u tome nisu uspjeli jer nisu imali saglasnost Petkovića.

- Odlučili smo da iskoristimo posljednje izmjene Poslovnika i organizovali smo se u odborničku grupu koja je dobila naziv Narodni odbornici, jer nas je narod birao i ti mandati pripadaju narodu - kazao je Ninković.

Dodao je da još nije odlučio da li će ostati u SDS-u ili ne.

- Vidjećemo šta će vrijeme donijeti. Stranka mi je dala jasnu poruku da na mene ne računa jer u ovom momentu nisam član nijednog organa SDS-a - rekao je Ninković.

Od Vulina juče nismo uspjeli dobiti komentar jer se nije javljao na telefon. Petković kaže da će nastavi svoj rad kao i do sada, ali da ne isključuje mogućnost da bi mogao sarađivati u budućnosti sa drugim političkim opcijama. 

- Važnije je posvetiti se rješavanju problema građana nego što brinemo o tome ko je u koju grupu osnovao. One su tu eventualno da zadovolje ciljeve pojedinaca - rekao je Petković. 

Osnovana je i odbornička grupa DNS-Demokratski narodni savez, u kojoj su Boran Bosančić i Dragan Talić, a tu je i grupa političko-građanski front "Poligraf", u kojoj su predsjednik Skupštine grada Zoran Talić i odbornik Tatjana Čičić-Odžaković. Tu je i grupa Ujedinjena Srpska sa odbornicima Marinkom Dragišićem i Vladimirom Mirošljevićem. U gradskom parlamentu djeluju tri kluba i to SNSD sa 11 članova, SP sa tri i Klub odbornika "Sloboda" sa četiri člana.

Čudić ostaje nezavisni

Van klubova i odborničkih grupa je ostao nezavisni odbornik i potpredsjednik Skupštine grada Saša Čudić.

- Izabran sam kao nezavisni odbornik, predstavnik nacionalnih manjina i tako ću i nastaviti da radim. Nisam ni razmišljao da se pridružim nekoj grupi - kazao je Čudić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana