НДП оснива одборнички клуб у Скупштини града

Весна Поповић
НДП оснива одборнички клуб у Скупштини града

Бањалука - Четири одборничке групе од јуче дјелују у Скупштини града, а поред досадашња три клуба, у најави је и оснивање још једног које планира да оформи НДП.

Резултат је то вишемјесечних превирања у градском парламенту, у којем су одборници мијењали странке или су искористили посљедњу промјену Пословника о раду који је дозволио да најмање два одборника могу да формирају одборничку групу. Одборник НДП-а Саша Лазић рекао је да се ефикасније може дјеловати кроз клуб него кроз групу.

- У току су преговори са појединим одборницима и у скорије вријеме ћемо сигурно имати клуб - рекао је Лазић.

Додао је да би то питање требало да буде ријешено наредних дана, али није желио да наведе имена потенцијалних кандидата. Таквој врсти сарадње са колегама из опозиције се не противи ПДП-овац Драшко Станивуковић. 

- Имамо добру сарадњу са НДП-ом и тренутно једино видим могућност сарадње са том странком, те постоји шанса да се нешто на том питању деси. Било је неформалних разговора, али треба видјети шта ће још бити. Ако не успијемо да се договоримо, дјелујем као и до сада - казао је Станивуковић.

Према подацима Скупштине града, регистроване су четири одборничке групе. Једну под називом Народни одборници основали су СДС-овци Љубо Нинковић и Предраг Вулин, због неслагања са страначким колегом Александром Петковићем.  Нинковић је рекао да су посљедњих годину покушавали да направе клуб, али у томе нису успјели јер нису имали сагласност Петковића.

- Одлучили смо да искористимо посљедње измјене Пословника и организовали смо се у одборничку групу која је добила назив Народни одборници, јер нас је народ бирао и ти мандати припадају народу - казао је Нинковић.

Додао је да још није одлучио да ли ће остати у СДС-у или не.

- Видјећемо шта ће вријеме донијети. Странка ми је дала јасну поруку да на мене не рачуна јер у овом моменту нисам члан ниједног органа СДС-а - рекао је Нинковић.

Од Вулина јуче нисмо успјели добити коментар јер се није јављао на телефон. Петковић каже да ће настави свој рад као и до сада, али да не искључује могућност да би могао сарађивати у будућности са другим политичким опцијама. 

- Важније је посветити се рјешавању проблема грађана него што бринемо о томе ко је у коју групу основао. Оне су ту евентуално да задовоље циљеве појединаца - рекао је Петковић. 

Основана је и одборничка група ДНС-Демократски народни савез, у којој су Боран Босанчић и Драган Талић, а ту је и група политичко-грађански фронт "Полиграф", у којој су предсједник Скупштине града Зоран Талић и одборник Татјана Чичић-Оџаковић. Ту је и група Уједињена Српска са одборницима Маринком Драгишићем и Владимиром Мирошљевићем. У градском парламенту дјелују три клуба и то СНСД са 11 чланова, СП са три и Клуб одборника "Слобода" са четири члана.

Чудић остаје независни

Ван клубова и одборничких група је остао независни одборник и потпредсједник Скупштине града Саша Чудић.

- Изабран сам као независни одборник, представник националних мањина и тако ћу и наставити да радим. Нисам ни размишљао да се придружим некој групи - казао је Чудић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана