Most žila kucavica Česme

Vesna Popović
Most žila kucavica Česme

Banjaluka - Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović i gradonačelnik Slobodan Gavranović polaganjem kamena temeljca ozvaničili su juče izgradnju novog mosta na rijeci Vrbanji vrijednog 1,7 miliona KM kod "Incela" prema naselju Česma.

Cvijanovićeva je istakla da je most preko Vrbanje veoma značajan kako za stanovništvo Česme tako i za sam grad Banjaluku.

- U prošlogodišnjim  poplavama je stradao više od jednog godišnjeg budžeta Republike Srpske a najviše su oštećeni infrastruktura i domovi. Drago mi je što smo uspjeli kroz Fond solidarnosti, sredstvima iz budžeta Vlade RS i povoljnih kreditnih aranžmana veoma brzo da stavimo na raspolaganje vaučere koji su građanima pomogli da saniraju svoje domove koji su oštećeni u poplavama da pomognemo privredi i poljoprivredi. I infrastrukturni projekti kao i ovaj most u Česmi su izuzetno značajni - naglasila je Cvijanovićeva.

Naglasila je da će se posljedice poplava sigurno morati otklanjati narednih godina.

- Sigurana sam da ćemo uspjeti u tome u saradnji sa lokalnim vlastima i uz podršku međunarodnih organizacija - naglasila je Cvijanovićeva.

Gavranović je rekao da je most preko rijeke Vrbanje od izuzetnog značaja za život građana Česme.

- To je žila kucavica za stanovnike Česme. Imaće najbržu i najkvalitetniju putnu vezu sa najužim jezgrom grada -  istakao je Gavranović.

Kazao je da će most biti dužine 75 metara, širine deset metara koji će uključivati o trotoare od po dva metara  sa obje strane a rok za završetak izgradnje mosta je 365 dana.

- Kako bi most imao što bolju funkciju u toku je i  rekonstrukcija pristupne saobraćajnice u ulici Veljka Mlađenovića u koju će biti uloženo oko 469.000 KM  - naveo je Gavranović i dodao da je rok za završetak radova na saobraćajnici 160 dana.

Dodao je da ovo nije jedini projekat koji je realizovan u ovom naselju kako bi se otklonila posljedice prošlogodišnjih poplava. 

- Popravili smo nasip uz rijeku Vrbanju,  sanirali klizišta  a u budućnosti moramo raditi na regulaciji korita ove rijeke - rekao je Gavranović.

Mještanka Branka Gostić rekla je da u Česmi živi već 60 godina i da došlo vrijeme za novi most kod "Incela".

- Svjesna sam da se neke stvari ne mogu desiti preko noći ali nadam se da ću doživjeti da se napravi i most preko Vrbasa kod "Vitaminke" - dodala je Gostićeva.

Poplave

Predsjednik Savjeta MZ Česma Miladin Maličević je rekao da u ovom naselju živi oko 5.000 stanovnika.

- Česma je i prije prošlogodišnjih majskih poplava imala problema kada je bila u pitanju putna povezanost sa  ostatkom grada. Kada je uništen most kod "Vitaminke" i oštećen ovaj kod "Incela"  doslovce smo  ostali odsječeni. Izgradnjom novog mosta  se konačno stvaraju uslovi da se taj problem djelimično riješi -  dodao je Maličević.

Karakteristike mosta

Vrijednost 1,7 miliona KM

Novi izgrađen 15 metara nizvodno od postojećeg

Kolovoz širine 5,5 metara

Trotoari sa obje strane širine od 1,5 do 2 metra

Izvođač radova "Prijedorputevi"

Pristupna saobraćajnica

Vrijednost radova 469.000 KM

Rekonstrukcija u dužini od 700 metara

Proširenje kolovoza na 5,5 metara sa trotoarima

Nova oborinska kanalizacija i javna rasvjeta

Izvođač radova "Kozaraputevi"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana