Мост у Доцу биће симбол града

Бранкица Смиљанић
Мост у Доцу биће симбол града

Бањалука - Представљајући неке од највећих пројеката у 2019. години градоначелник Игор Радојичић је јуче на локацији будућег моста у Доцу изјавио да ће овај објекат бити један од капиталних захвата за идућих неколико година.

Како је речено изградња моста у Доцу подразумијева ширење Мачванске улице, премјештање Клинике за психијатрију, те излазак на Булевар Степе Степановића код Средњошколског дома, гдје се прави нова раскрсница.

- Мост ће поред употребне важности за саобраћај имати и естетску вриједност, односно биће нешто што ће уљепшавати разгледнице из Бањалуке и један од препознатљивих симбола града - рекао  је Радојичић.

Када је ријеч о динамици реализације овог пројекта, градоначелник је рекао да ће догодине бити расписан јавни позив за идејно рјешење будућег моста, што је нова пракса у раду градске администрације.

- По добијању идејног рјешења препознатљивог симбола и архитектуре, ићи ће се у израду главног пројекта. Циљ нам је да се у идућој години бавимо избором и пројектовањем идејног рјешења, а да до 2020. године уђемо у рјешавање имовинских односа, гдје нас очекује доста посла. Дакле, планирано је да до 2020. године буде урађен пројекат, ријешен бар дио имовинских односа на траси будућег моста и склопљена финансијска конструкција. Наша је жеља да у тој години уђемо у радове, да ли на приступним саобраћајницама или на самом мосту - рекао је Радојичић.

Прецизна вриједност моста у Доцу, како је рекао Радојичић, биће позната након израде пројектне документације, а према грубим процјенама мост би са приступним саобраћајницама, коштао око девет милиона марака.

Према Радојичићевим ријечима град је у преговорима о већем кредитном аранжману са Европском банком за обнову и развој, који би требало да буде ријешен већ у наредној години.

Према прорачунима Одјељења за саобраћај и путеве, изградњом моста увелико би био убрзан саобраћај у овом дијелу града, о чему најбоље свједочи податак да би се на нове дионице источног транзита, односно из подножја Старчевице до Доца стизало за свега три минута.

Говорећи о градњи моста у Српским топлицама, Радојичић је рекао да је циљ да се наредне године уђе у те радове, док би постојећи мост био преуређен у пјешачки. Све ће бити урађено у оквиру комплетног амбијенталног преуређења зоне око бање коју је купио Завод за рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић”.

Радојичић је нагласио да је међу приоритетима мултифункционална конференцијска дворана процијењене вриједности 35 милиона КМ, чија је изградња предвиђена у близини зграде Владе РС и Градског стадиона.

Кружни токови

За идућу годину планиран је наставак изградње кружних токова на више локација. Игор Радојичић је рекао да би ових дана, а можда већ данас требало да буде расписан тендер за изградњу кружног тока у насељу Лауш.

- Ових дана радови почињу на кружном току код будућег тржног центра “Делта сити”, а догодине нас очекује изградња кружних раскрсница код Окружног суда и Полицијске управе. Један од приоритета је и кружни ток код “Леснине”, као и и неколико мањих кружних токова - казао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана