Mladost i ljepota najljepši ukrasi izloga

Miroslav Galić
Mladost i ljepota najljepši ukrasi izloga

Banjaluka - U proljeće grad je najljepši, jer ozelene aleje, procvjetaju parkovi, a poseban ukras su fotografije maturanata koji krase izloge u Gospodskoj ulici!

Maštovito ukrašenim panoima učenici gradskih srednjih škola poručuju svojim sugrađanima da su položili ispit zrelosti.

- Jeste da je vrijeme modernih tehnologija, ali panoi su tradicija koju treba njegovati. Izlozi u Gospodskoj ulici prosto zrače mladošću i ljepotom. Sa lica sugrađana ne silaze osmijesi dok idu od izloga do izloga, zastajkuju i razgledaju ima li neko njima poznat. Neki razgledaju fotografije, jer žele da se nagledaju ljepote - priča Nedeljko Pejić kojeg smo zatekli kako razgleda panoe.

Nije želio da ga fotografišemo, jer kaže da ne želi u poznim godinama kvariti ljepotu maturskih panoa i izloga.

Trgovac Marija Milaković je takođe razgledala mladalačke kreacije. Priča da je od maja, kada je bio postavljen pano sa njenom i slikama školskih drugara, prošlo mnogo vremena i zato voli da razgleda maturske fotografije jer je vraćaju u mladost.

- Matura je važan trenutak u životu svakog mladog čovjeka, a ovo je divan način da bude obilježen. Nadam se da ću za nekoliko godina gledati i lica svoje djece na njima - rekla je Milakovićeva.

Srednjoškolci zastajkuju ne samo da vide prijatelje na maturskim slikama, već i da procijene "kvalitet" panoa i trud svojih vršnjaka. Grupa nasmijanih srednjoškolaca koja je išla od izloga do izloga duž Gospodske ulice naglas je komentarisala njihovu maštovitost.

- Mi ćemo sljedeće godine maturirati, ali želimo da vidimo šta su naši prijatelji, koji ove godine završavaju školu, napravili. Ima mnogo lijepih panoa i biće teško nadmašiti ih sljedećeg maja, ali ćemo se potruditi da to učinimo - rekla je učenica trećeg razreda jedne od gradskih srednjih škola Dragana Pajić.

Njenu vršnjakinju Saru Marić oduševio je pano učenika Gimnazije koji pohađaju program međunarodne mature.

- Zaista su se potrudili i napravili nešto lijepo i originalno. Svi panoi su vrlo lijepi i vidi se da je u njih uloženo dosta truda i radosti, ali ovaj mi se najviše svidio - kazala je Marićeva.

Kraj maja i početak juna rezervisani su za proslave matura kada će gradska mladost defilovati gradom.

Humanost

Osim što se pripremaju za proslavu mature, banjalučki maturanti pokazali su i svoju humanost darovanjem 326 doza krvi u akciji Gradske organizacije Crvenog krsta. Akciji su se odazvali maturanti Gimnazije, Medicinske, Tehničke, Tehnološke, Poljoprivredne, Građevinske, Ekonomske, Elektrotehničke, Škole učenika u privredi i Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana