Mladi postaju oružje organizovanog kriminala

Nebojša Tomašević
Mladi postaju oružje organizovanog kriminala

Banjaluka - Krađe, razbojništva, nanošenje teških tjelesnih povreda, pa čak i seksualno iskorišćavanje i pokušaji ubistva nisu samo nedjela odraslih. To čine i maloljetnici, koju su prema podacima policije u prva četiri mjeseca ove godine na području Republike Srpske počinili 89 krivičnih djela, među kojima je zabilježen i pokušaj ubistva.

Ako je suditi prema crnim policijskim statistikama, maloljetnici najviše vole da kradu, ali nisu im strane ni pljačke uz upotrebu oružja, šverc droge i učešće u organizovanim pljačkama. Stručnjaci koji se bave maloljetničkom delinkvencijom upozoravaju da se ovom problemu ne posvećuje dovoljno pažnje. Dugogodišnji inspektor za maloljetnike u MUP-u Kantona Sarajevo Mićo Letić istakao je da maloljetnici postaju oružje u rukama odraslih kriminalaca, mafije i organizovanog kriminala.

- Oni koji se bave organizovanim kriminalom znaju da maloljetnici do 14 godina krivično ne odgovaraju, pa to koriste. To su novi pojavni oblici koji dolaze na naše prostore. Prevencija maloljetničkog kriminala ne daje efekte. Osim toga, kao društvo smo postali suviše tolerantni na nasilje. Treba nešto strašno da se dogodi, da neko nekog ubije do bismo reagovali. Nema kontinuiranih aktivnosti na suzbijanju maloljetničkog kriminala. Sve to šalje poruku mladima da mogu nekažnjeno činiti krivična djela i raditi šta hoće - pojasnio je Letić. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u prva četiri mjeseca ove godine maloljetnici su počinili 20 krađa i 25 teških krađa. To je, kažu u policiji, polovina krivičnih djela koja su počinili.

- U istom periodu na području Srpske evidentirano je 89 maloljetnika koji su došli u sukob sa zakonom. U tom periodu počinili su 89 krivičnih djela, od kojih je 59 protiv imovine, 14 protiv života i tijela, a šest iz oblasti zloupotreba opojnih droga. Zabilježen je i slučaj seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja djeteta, ali i maloljetnik koji je počinio pokušaj ubistva - rekli su u MUP-u RS i dodali da su maloljetnici počinili dva razbojništva, a nisu evidentirani kao počinioci silovanja.

Slučaj koji je najviše šokirao javnost, kada je u pitanju maloljetnički kriminal, desio se u Prnjavoru početkom februara kada je učenik Osnovne škole “Ivo Andrić” u Kulašima sjekirom napao i udario domara Milenka Pančića (58), teško ga povrijedivši. Sve se desilo prije početka nastave, a hororu u školi nije prethodila bilo kakva rasprava. Da maloljetnici ne prezaju ni od organizovanog kriminala, govori i činjenica da je u grupi od deset osoba koje su uhapšene zbog teških krađa u akciji “Polo” bilo čak sedam maloljetnika. Policija ih je sve pohvatala 24. maja zbog sumnje da su provaljivali u kuće i vikendice i krali zlatni nakit, novac, alat i vrijednu tehničku robu. Terete ih da su od marta do maja 2019. godine na području Prnjavora i Laktaša počinili 22 krivična djela, kojima su pričinili štetu od 15.000 KM.

Statistika za 2018. godinu

Prema podacima policije RS, u toku 2018. godine evidentirano je 230 maloljetnika koji su počinili 268 krivičnih djela. Prema policijskoj statistici, mlađi od 18 godina su lani najčešće u sukob sa zakonom dolazili zbog krađa.

- Maloljetna lica su tokom 2018. godine počinila 48 krađa i 87 teških krađa - rekli su u MUP-u RS.

Policija je u oktobru prošle godine uhapsila dvojicu maloljetnika od 12 i 16 godina zbog sumnje da su na području Kozarca kod Prijedora za samo devet dana počinili 14 teških krivičnih djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana