Мјештани у Новој вароши се изборили за зелену површину

Весна Поповић
Мјештани у Новој вароши се изборили за зелену површину

Бањалука - Градска управа је одустала од намјере да у Новој вароши буде подигнута петоспратна зграда у којој би се налазила и мјесна заједница, а чијом градњом би нестала зелена површина на углу улица Тина Ујевића и Драгише Васића.

Нацртом регулационог плана за интерполацију објеката друштвеног садржаја на том простору је била предвиђена градња стамбено-пословног објекта, али томе су се успротивили мјештани. Сложне комшије, које су за само пет дана успјеле да доставе Градској управи на стотине примједаба на нацрт, удруженим снагама су се избориле за зеленило. Да град одустаје од градње потврдио је градоначелник Игор Радојичић након састанака са мјештанима у четвртак увече. Према његовим ријечима, у протеклим седмицама грађани су се противили плану да се на тој парцели сагради зграда.

- Прихватио сам став Савјета мјесне заједнице и грађана који се противе предложеном нацрту регулационог плана за ово подручје, тако да на тој локацији неће бити ништа грађено -  рекао је Радојичић.

Објаснио је да ће у приједлогу регулационог плана за ово насеље, који би током ове године требало да се нађе пред градским парламентом, бити задржана зелена површина.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Нова варош Манојла Зрнић поручио је да су задовољни одлуком градских власти.

- Мјештани и Савјет били су против градње објекта на локацији која представља важан животни простор за све оне који живе у овом насељу и драго нам је да ћемо задржати ту зелену површину - рекао је Зрнић.

Казао је да сада преостаје да са градским властима пронађу друго рјешење, односно алтернативну локацију на којој би се направио простор за потребе грађана.

- У том објекту би могао радити Савјет мјесне заједнице, те разних удружења, од пензионера до борачких, а којима је потребан простор за одређене активности - казао је Зрнић.

Заједно са мјештанима, Радојичић је посјетио и градилиште игралишта који се гради у овом насељу, у оквиру велике акције Градске управе и друштвено одговорних компанија. Нови простор за забаву малишана у Новој вароши биће изграђен донацијом компаније “Тропик”.

Апел

Манојла Зрнић је рекао да у Новој вароши има пет игралишта и сматра да је то довољно за ово насеље.

- Апелујем на грађане да чувају то што смо добили од донатора јер је примјетно да се полако девастирају простори за игру малишана коју су недавно изграђени - рекао је Зрнић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана