Mještani Rosulja rizikuju živote pretrčavajući ulicu

Jasmina Perišić
Mještani Rosulja rizikuju živote pretrčavajući ulicu

Banjaluka - Mještani naselja Rosulje godinama traže od nadležnih da bude obilježen pješački prelaz u ulici Mladena Stojanovića kod salona namještaja "Lesnina", jer pretrčavajući put pješaci rizikuju živote.

Predsjednik mjesne zajednice Rosulje Željko Gagula rekao je da je ova dionica puta kritična za pješake, jer su pješački prelazi udaljeni od autobuskih stajališta.

- Najveći problem je to što đaci Tehnološke škole svakodnevno pretrčavaju veoma prometnu ulicu - rekao je Gagula.

On je dodao da iz tog razloga godinama od nadležnih traže iscrtavanje pješačkog prelaza ili postavljanje pasarele kod "Lesnine".

- Razlog više je i nedavna saobraćajka u kojoj je taksista udario djevojku koja je prelazila ulicu upravo na ovom mjestu. Iz Gradske uprave su nam rekli da je to u nadležnosti preduzeća "Putevi RS" - rekao je Gagula i dodao da ne pravda pješake koji u žurbi ne idu na pješačke prelaze koji postoje kod dva semafora na toj dionici puta, već pretrčavaju četiri trake i izazivaju nesreće.

On je naglasio da bi radi sprečavanja mogućih smrtnih posljedica trebalo iscrtati pješački prelaz u ovoj ulici.

Učenica Tehnološke škole Maja R. rekla je da je neophodan pješački prelaz u ulici Mladena Stojanovića kod "Lesnine".

- Meni su semafori i prelazi poprilično udaljeni od autobuske stanice pa kada žurim na autobus prinuđena sam da pretrčavam ulicu. Puno rizikujem i ometam vozače, ali jednostavno tako mi je brže - rekla je Maja R.

Iz preduzeća "Putevi RS" poručuju da još nikada nisu zaprimili zahtjev za iscrtavanje pješačkog na ovoj dionici puta.

- Da bi na magistralnom ili regionalnom putu bio postavljen saobraćajni znak ili pješački prelaz, neophodno je uraditi saobraćajni projekat. Na toj dionici puta u dužini od oko 500 metara postoje dva pješačka prelaza u okviru raskrsnice koja je regulisana semaforima - rekli su u "Putevima RS".

Stradali

U Centru javne bezbjednosti rekli su da su na području grada za devet mjeseci ove godine poginula dva pješaka u saobraćajnim nesrećama. Pored toga, u saobraćajnim nesrećama lake tjelesne povrede zadobila su 42 pješaka, dok je teške tjelesne povrede imalo njih 14.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana