Мјештани Пријечана већ »отворили« нови мост

Игор Пилиповић
Мјештани Пријечана већ »отворили« нови мост

Бањалука - Нови мост у Пријечанима није у потпуности завршен, али га мјештани већ увелико користе као најближи пут до Залужана. Послије двије године чекања, дуготрајне вожње, губљења времена, али и новца, коначно могу пјешке до љекара, школске учионице и најближе везе са градом.

- Откада је прије неколико дана постављен под на мост, прелазим преко њега. Много нам је ближе да дођемо до Залужана. Нови мост нам је муке скратио и сада сам за 10 до 15 минута на другој обали која за нас, практично, живот значи - рекла је мјештанка Пријечана која се представила само као Мира.

По ријечима предсједника Савјета мјесне заједнице Небојше Тојагића, остало је неколико ствари да се уради као што је постављање ограде, фарбање, постављање расвјете са залужанске стране, али да мјештанима није требало званично отварање моста да би га користили.

- Могућност преласка на лијеву обалу велико је олакшање за мјештане. Више неће морати да дјецу возе до школе, да иду десетак километара около до љекара… Сада је све надохват руке - казао је Тојагић.

Додао је да је највећи недостатак расвјета јер ноћу када се прелази на залужанску страну па све до пута Српских бранилаца, не види се ништа.

- Поред тога, није ни покошена трава па све личи на џунглу, али све у свему, морамо бити задовољни јер смо напокон повезани са Залужанима - рекао је Тојагић.

Из "Вода Српске" кажу да се, према процјени надзорног органа, завршетак радова очекује до краја августа.

- Мост је у функцији, а остало је да се ураде ситни радови - рекли су у "Водама Српске".

Додали су да су извођачу радова до сада исплаћена сва средства за испостављене рачуне по основу изведених радова.

Из "Нискоградње", која је извођач радова, кажу да ће све бити завршено до поласка дјеце у школу.

- Сад радимо расвјету моста и ограду, а дјеци се мора омогућити да нормално иду до школе. Што се тиче средстава за радове, исплаћено је 50 одсто од договорене суме - казао је директор предузећа Љубомир Ћубић.

Стари мост срушен је за вријеме поплава у мају 2014. године и његова обнова била је један од приоритета градских власти, а финансирање обнове моста преузеле су "Воде Српске" са средствима Фонда солидарности.

Пруга

Са почетком школске године ђаци из Пријечана ће након двије године поново прелазити преко пружног прелаза у Залужанима.

- Ми смо тражили да дјеци буде обезбијеђен сигуран прелаз преко пруге, али, нажалост, упркос разумијевању "Жељезница" и града, они се нису могу договорити чија је надлежност па проблем није ријешен - рекао је Тојагић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана