Мјештани Пријечана у страху од покретања клизишта

nezavisne.com
Мјештани Пријечана у страху од покретања клизишта

Бањалука - Најављено повећање дневне температуре могло би проузроковати нагло топљење снијега и пораст водостаја ријеке Врбас, што би додатно угрозило и клизиште на улазу у Пријечане и створило велике проблеме мјештанима овог насеља.

Мјештани се плаше да ће се ово клизиште одронити и оштетити главну саобраћаницу, што би им, како кажу, проузроковало бројне проблеме.

"Ионако нам је путна инфраструктура у лошем стању и не знам како бисмо функционисали да нам се оштети главна саобраћајница и одсијече нас од града. Ни висећи мост није још поправљен након поплава 2014. године и било би нам баш тешко да морамо ићи заобилазним путем преко моста у Трну, а преко којег не иде ни аутобус", каже мјештанка Пријечана.

Дарко Шкобић, предсједник Савјета мјесне заједнице Пријечани, казао је да се боји наглог повећања температуре.

"Почетком прошле године 'Воде Српске' урадиле су пројекат за санацију овог дијела обале, али досад се ништа није радило по том питању. Већ неколико пута писали смо им допис јер је њихова надлежност да утврде обале ријека Врбања и Врбас. Од њих смо добили одговор да ове године нису планирали никакве радове на клизишту", казао је Шкобић.

Према пројекту, санација обале требало је да буде урађена у дужини од 173 метра, а према ријечима Шкобића, како је вријеме пролазило и ништа се поводом тога није урадило ријека Врбас свакодневно помало поткопава обалу, тако да је вода дошла готово на пет метара до пута.

"Да би у потпуности био ријешен овај проблем сада је потребно санирати више од 250 метара обале", истакао је Шкобић.

Због најављеног повећања температура и топљења снијега наредних дана дежурне екипе Одсјека за цивилну заштиту и послове Професионалне територијалне ватрогасне јединице јуче су обишле могуће критичне тачке на већим ријекама Врбас и Врбања, те на мањим водотоковима.

Екипе су обишле Широку, Драгочајку, Црквену и Кочићев поток, гдје је раније било доста проблема приликом обилинијих падавина.

"По налогу градоначелника, покренули смо активности на предузимању и спровођењу одговарајућих мјера заштите и спасавања. Успостављен је и контакт са службама цивилне заштите сусједних општина као и с командним пултом ХЕ Бочац и Републичким хидрометеоролошким заводом", рекао је Младен Ћућун, шеф Одсјека за цивилну заштиту и послове Професионалне територијалне ватрогасне јединице.

У Републичком хидрометеоролошком заводу рекли су да ће се дневна температура наредних неколико дана кретати између 10 и 15 степени и да је потребан опрез због могућности излијевања ријека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана