Mještana Priječana broje sitno do novog mosta

Vesna Popović
Mještana Priječana broje sitno do novog mosta

Banjaluka - Sanacija pješačkog mosta u Priječanima trebalo bi da bude završena do 22. jula, a grad i izvođač radova su uvjereni da ovaj put neće biti pomjeranja roka, čime bi konačno mogao doći kraj agoniji mještana ovog naselja koji već tri godine ne mogu bezbjedno da pređu preko rijeke Vrbas.

Popravka mosta, koji spaja Priječane i Zalužane, trebalo je da bude okončana 17. juna, ali to se nije dogodilo jer preduzeće “Prijedorputevi” nije uspjelo da završi radove koji bi ojačali konstrukciju. Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da je zbog toga grad odobrio produženje roka.

- Mislim da će ovaj put sve biti završeno kako treba. Nakon toga ćemo zakazati datum za testiranje konstrukcije, odnosno probno opterećenje - rekao je Sandić.

On smatra da bi ovaj put konstrukcija mosta trebalo da prođe testove.

- Nema potpune stoodstotne garancije, ali zato sve ovo radimo i zato je rok pomjeran da bismo mogli ovaj posao što bolje uraditi. Cilj je da most konačno bude bezbjedan za pješake iako pojedinci i sada preko njega prelaze uprkos zabrani - rekao je Sandić.

Grad je za sanaciju mosta izdvojio 100.000 KM, a produženje roka nije dovelo do povećanja izdvajanja planiranih za ove namjene. Direktor “Prijedorputeva” Radenko Crnogorac je rekao da će ovo preduzeće svoj dio posla odraditi do 22. jula.

- Preostalo je zatezanje sajli i oslonaca, a moramo i dio izbetonirati kako bismo ojačali temelje - kazao je on.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Darko Škobić je rekao da se mještani nadaju da će ovaj put most konačno biti završen. Kazao je da su mnogi u međuvremenu rizikovali i prelazili preko mosta dok su trajali radovi.

Objasnio je da je u toku gradnja dijela glavnog puta u Priječanima zbog čega je često saobraćaj obustavljen i nemoguće proći vozilima, ali i gradskim autobusom.

- U međuvremenu ne možemo zaustaviti naše živote moramo ići na posao, kod doktora i slično, a najbliži izlaz je pješački most prema Zalužanima. Tu je imamo autobusku liniju za dalje, a ako idemo na most u Trnu to je predaleko - kazao je Škobić.

Stari pješački most je uništen u poplavama 2014. godine, a u gradnju novog je uloženo više od pola miliona KM. Radovi su počeli u maju 2015. godine, a za taj posao “Vode Srpske” su angažovale preduzeće “Niskogradnja”. Gradske vlasti su krajem 2016. zabranile upotrebu novoizgrađnog mosta, jer se ispostavilo da nije bezbjedan. Zbog potreba mještana grad je preuzeo na sebe obavezu da riješi ovaj problem.

Zaštita

Slaviša Sandić je rekao da grad očekuju dodatni poslovi po završetku radova na mostu.

- Idući korak je da obezbijedimo antikorozivnu zaštitu.  Time ćemo premazati konstrukciju mosta prije zime kako bismo je zaštitili - kazao je Sandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana