Минус Топлане од 5,6 милиона марака

Весна Поповић
Минус Топлане од 5,6 милиона марака

Бањалука - Градска "Топлана" у првих шест мјесеци ове године пословала је са губитком од 5,6 милиона КМ.

Према полугодишњем финансијском извјештају, који је објављен на интернет страници Бањалучке берзе, приходи овог предузећа износили су 12,1 милион, а расходи 17,8 милиона КМ.

У градској "Топлани" кажу да су учињени максимални напори да губитак буде што мањи. Прецизирали су да је на губитке, између осталог, утицала висока цијена мазута, а и осталих енергената за производњу топлотне енергије.

- На овакав пословни резултат утицала је и тренутна цијена гријања, која није економска - рекли су у "Топлани" и додали да се цијена гријања није мијењала од јануара 2011. године.

Подсјетили су да је у току изградња рејонских котловница на Старчевици и Кочићевом вијенцу, на дрвну сјечку.

- Њиховом изградњом побољшаће се квалитет гријања за те дијелове града, а промјеном енергента смањићемо потрошњу мазута - казали су у "Топлани".

Очекује се да ће изградња ових котловница бити завршена до почетка идуће сезоне гријања у октобру.

Емисијом обвезница "Топлане" обезбијеђено је девет милиона КМ за изградњу те двије периферне котловнице. Изградња котловнице на Старчевици коштаће 5,5 милиона, а на Кочићевом вијенцу 3,5 милиона КМ.

Између двије сезоне у реконструкцију дистрибутивне мреже "Топлана" планира да уложи 2,3 милиона КМ. У идућој сезони планирана је потрошња 19 тона мазута и 25 тона дрвне сјечке. "Топлана" је у свом плану пословања процијенила да ће ову пословну годину завршити са губитком од 20 милиона марака. Предузеће је и прошлу годину завршило са губитком од 13,83 милиона, док кумулативни губитак укупно износи 66,93 милиона марака.

Град је од 2011. до прошле године уложио у "Топлану" 42,3 милиона марака, а у 2011. години издао је гаранцију за кредитно задужење овог предузећа од 20 милиона КМ. Докапитализацијом "Топлане" у 2013. години у износу од десет милиона КМ повећао се удио града у капиталу овог комуналног предузећа са 65 на 76,8 одсто.

Потраживања

Укупна вриједност покренутих судских спорова "Топлане" против нередовних платиша на крају прошле године износила је 25,46 милиона КМ, од чега се на стамбене потрошаче односи 22,6 милиона, а на пословне 2,8 милиона КМ. Од 1996. до 2013. године са топлификационе мреже искључено је 5.037 потрошача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана