Милунка Савић и Споменко Гостић добијају улице

Ивана Кардум
Милунка Савић и Споменко Гостић добијају улице

Бањалука - Тридесетак безимених улица у насељима Карановац, Дебељаци, Драгочај и Ада коначно би требало да добију називе, а многе од њих ће понијети имена ратних хероја и хероина.

По Милунки Савић, српској хероини Великог рата и жени са највише одликовања у историји ратовања, биће названа улица у насељу Ада. Уколико овај приједлог добије “зелено свјетло” на сједници Скупштине града 22. новембра, улица у Ади, која се пружа од улице Арчибалда Рајса и иде десно до Понирске, носила би име по “српској Јованки Орлеанки”.

Уз ову, још 28 улица из насеља Дебељаци, Карановац и Драгочај коначно ће добити називе. Тако би по Диани Будисављевић, хуманитарки која је током Другог свјетског рата спасила 15.336 углавном српске дјеце из усташких логора у НДХ, требало да буде названа главна улица у Дебељацима. Улице у овом насељу добиће и најмлађи одликовани борац Војске РС Споменко Гостић, др Гавро Вујичић, Милан Јанковић, академик Бранко Милановић, Ристо Кременовић, Урош Милинковић као најмлађа жртва усташког покоља у Бијелом потоку, те Стојан Милетић.

Портпарол Градске управе Миленко Шајић истакао је да су највећи проблем приградска насеља, посебно она у којима је посљедњих деценија вишеструко повећан број становника, а самим тим и изграђено много нових кућа и зграда.

- Имамо још 20 захтјева, а иницијативу за додјелу имена насеља, улице или трга могу покренути сви заинтересовани грађани, органи или институције писаним путем, уз образложење приједлога - рекао је Шајић.

Предсједник МЗ Карановац Бошко Вуксан изјавио је да ће 17 улица у овом насељу добити називе.

- Тражили смо да улице у мјесној заједници Карановац буду назване по борцима Војске РС који су погинули у Отаџбинском рату. Међу приједлозима су улице Дарка Партала, Синише Пеуље, Славка Бановића, Воје и Горана Кајкута, Ранка Партала, Драгана Врањеша, Браће Костић, Браће Станковић, Војводе Уроша Дреновића, Божидара Топића, Ранка Берића, Свете Ристића, Душка Вучића, Браће Лолић и Браће Весић - истакао је Вуксан.

У Барловцима ће називе добити три улице, и то главна улица  по др Тодору Тоди Јеремићу, док ће двије добити називе по Вукашину Мандрапи, српском старцу који је убијен у логору Јасеновац 1943. године и који је канонизован 1998. за светитеља, те по академику Светозару Кољевићу.

Безимене улице највише задају главобољу Хитној помоћи, полицији, поштарима, таксистима.

- Проблем је највећи у новоизграђеним улицама, те у улицама које су добиле нове бројеве, а нису пријављени. Поштари у оваквим случајевима праве личну евиденцију, упознавајући људе који живе у тим домаћинствима. Овај проблем долази до изражаја у вријеме годишњих одмора, када на терен изађу млађе колеге - саопштила је портпарол “Пошта Српске” Милена Квочка.

Улица Маријана Бенеша

Савјет мјесне заједнице Нова варош недавно је предложио да једна улица у овом насељу добије име по прослављеном боксеру Маријану Бенешу.

- Послали смо допис Скупштини града да се Равногорска преименује у улицу Маријана Бенеша. Такође смо покренули иницијативу за грађење парка и то испред зграде у којој је спортиста становао, а који би такође био назван по њему - рекао је члан Савјета МЗ Нова варош Љубиша Гаврановић.

Миленко Шајић је рекао да постоје приједлози да поједине улице добију називе по прослављеним спортистима, као и другим успјешним личностима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана