Milioni za razvoj Banjaluke

ATV
Milioni za razvoj Banjaluke

U narednih deset godina u Banjaluku će biti uložene stotine milione maraka i grad bi trebalo da postane prava evropska metropola. Tako je zacrtano Nacrtom Strategije razvoja Banjaluke kojoj su gradski odbornici dali zeleno svjetlo.

Multifunkcionalna dvorana, širenje  gradskog groblja, izgradnja tri nova mosta,  izgradnja vatrogasnog doma, dogradnja regionalne deponije, kao i mnogi drugi objekti društvenog karaktera poput vrtića, domova kulture i slično. Za sve to će biti potrebne stotine miliona maraka. 

"Ne radi se o tome da se sve finansira iz budžeta, radi se o tome da su to ulagnaja. Ako gvorite o industrijskoj zoni, ulaganja u industrijsku zonu rade investitori koji kupuju lokacije i grade inudstrijske objekte. Ako radite druge objekte, kao što su magistralni putni pravci to su ulaganja republičkih ustanova. Ako gradite drug estvari koje su predmet međunarodnih donacija i fondova, dakle nešto preko 300 miliona je predviđeno u prvom dijelu implementacije  strategije", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banja Luke.

"Ja smatram da su ovo nasušne potrebe građana Banjaluke, pogotovo što se koncipiraju tri bitne potrebe. Jedna je u fazi realizacije, to je oko energetske efikasnosti, druga je kad je u pitanju vodosnabdijevanje na teritoriji grada Banjaluka i trećaasu prečišćivači i odvođenje fekalnih i kanalizacionih voda", izjavio je Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banja Luka.

Strategija je dobro napisana, to ne sporimo, ali Banjaluka u njoj nije okarakterisana kao grad sporta, nije planirana obilaznica koja bi rasteretila gradske saobraćajnice, sve je samo spisak lijepih želja - neka su od opažanja gradskih opozicionara. 

"Strateški ciljevi koji se tamo spominju, koji su sigurno ciljevi koji bi se trebali ostvariti  su oni koje mi slušamo isto u ovoj gradskoj vlasti već godinama i d apsolutno ništa nije urađeno po pitanju toga da građani zaista osjete efekat navedenog", kaže Mirna Savić Banjac, odbornik NDP-a. 

Za sada, svi planovi i projekcije su ukoričeni na 170 strana. Banjalučani će, kroz javne rasprave, imati priliku da daju svoje mišljenje i viđenje planova gradskih vlasti. Za to će imati vremena u sljedećih 15-tak dana. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana