Милиони за развој Бањалуке

ATV
Милиони за развој Бањалуке

У наредних десет година у Бањалуку ће бити уложене стотине милионе марака и град би требало да постане права европска метропола. Тако је зацртано Нацртом Стратегије развоја Бањалуке којој су градски одборници дали зелено свјетло.

Мултифункционална дворана, ширење  градског гробља, изградња три нова моста,  изградња ватрогасног дома, доградња регионалне депоније, као и многи други објекти друштвеног карактера попут вртића, домова културе и слично. За све то ће бити потребне стотине милиона марака. 

"Не ради се о томе да се све финансира из буџета, ради се о томе да су то улагнаја. Ако гворите о индустријској зони, улагања у индустријску зону раде инвеститори који купују локације и граде инудстријске објекте. Ако радите друге објекте, као што су магистрални путни правци то су улагања републичких установа. Ако градите друг ествари које су предмет међународних донација и фондова, дакле нешто преко 300 милиона је предвиђено у првом дијелу имплементације  стратегије", рекао је Игор Радојичић, градоначелник Бања Луке.

"Ја сматрам да су ово насушне потребе грађана Бањалуке, поготово што се конципирају три битне потребе. Једна је у фази реализације, то је око енергетске ефикасности, друга је кад је у питању водоснабдијевање на територији града Бањалука и трећаасу пречишћивачи и одвођење фекалних и канализационих вода", изјавио је Зоран Талић, предсједник Скупштине града Бања Лука.

Стратегија је добро написана, то не споримо, али Бањалука у њој није окарактерисана као град спорта, није планирана обилазница која би растеретила градске саобраћајнице, све је само списак лијепих жеља - нека су од опажања градских опозиционара. 

"Стратешки циљеви који се тамо спомињу, који су сигурно циљеви који би се требали остварити  су они које ми слушамо исто у овој градској власти већ годинама и д апсолутно ништа није урађено по питању тога да грађани заиста осјете ефекат наведеног", каже Мирна Савић Бањац, одборник НДП-а. 

За сада, сви планови и пројекције су укоричени на 170 страна. Бањалучани ће, кроз јавне расправе, имати прилику да дају своје мишљење и виђење планова градских власти. За то ће имати времена у сљедећих 15-так дана. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана