Milion maraka gasi žeđ viših dijelova Česme i Jagara

nezavisne.com
Milion maraka gasi žeđ viših dijelova Česme i Jagara

Banjaluka - Ove godine trebalo bi da počne rješavanje problema nedostatka vode viših dijelova naselja Česma i Jagare, te da se poslije više decenija omogući stabilno vodosnabdijevanje stanovnika u ovim dijelovima grada.

“Ovaj projekat biće izveden uz pomoć Vlade RS, koja je obezbijedila finansijska sredstva u iznosu od milion KM za realizaciju dva projekta vodosnabdijevanja za naselja Česma i Jagare”, objasnio je Igor Radojičić, gradonačelnik, i dodao da će 400.000 KM biti upotrijebljeno za realizaciju projekta u Česmi. Istakao je da se radi o dva velika projekta, koji već godinama čekaju na realizaciju i da se nada da će stanovnici ovih naselja već od sljedeće godine imati bolje uslove za život.

U Odjeljenju za komunalne poslove kažu da je u toku izrada glavnog projekta treće i četvrte visinske zone za vodovodnu mrežu u Česmi. Projekat obuhvata izgradnju rezervoara za potrošače u najvišoj, odnosno četvrtoj zoni, pri čemu je planirano da se do kraja jula ove godine pribavi projektna dokumentacija i krene u realizaciju ovog projekta. Izgradnjom ovog rezervoara stvoriće se preduslovi da se naredne godine krene u izgradnju kompletnog sistema vodosnabdijevanja viših zona naselja Česma i Krčmarice. Budućom mrežom biće pokriveno konzumno područje koje trenutno pokriva više od 500 domaćinstava u trećoj i četvrtoj zoni vodosnabdijevanja.

Drugi dio sredstava, u iznosu od 600.000 KM, biće upotrijebljen za izgradnju primarnog dijela vodovodnog sistema u Jagarama, što podrazumijeva dva rezervoara, dvije pumpne stanice, te dovodne i potisne cjevovode.

Inače, s dolaskom ljetnih mjeseci građani viših dijelova ovih naselja kubure sa nedostatkom vode i voda im se doprema u cisternama.

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu i poslove Teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun kazao je da vodu za više dijelove grada gdje postoje problemi sa vodosnabdijevanjem dopremaju cisterne preduzeća “Eko-euro tim” i “Vodovod”, a po potrebi su tu i banjalučki vatrogasci. On dodaje da je za sufinansiranje troškova isporuke vode ove godine u gradskom budžetu planirano 50.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana