Миленку Јефтићу вирус прекида 56 година традиције

Дарко Грабовац
Миленку Јефтићу вирус прекида 56 година традиције

Бањалука - Многим становницима Бањалуке Врбас је хладан и љети а камоли зими, међутим, Миленку Јефтићу (78) који је познат по томе што се купа деценијама у крајишкој љепотици на ниским температурама, никад.

Ипак, данас ће прескочити купање на Богојављење из предострожности и стомачне вирозе.

- Ништа није страшно са мојим здрављем али није за купње. Ипак је потребно сачувати га да бих се вратио Врбасу и Кастелу којима сам посветио свој живот. Жао ми је што нећу бити у води али ћу сигурно доћи и бодрити момке који ће  на Богојављење пливати за Крст часни. И јутрос сам обишао Кастел и био на обали Врбаса. Снијег није очишћен на оном дијелу који је мени најомиљенији па сам ја направио пртину.  Без Кастела и ријеке једноставно не могу - прича Јефтић. 

Близу шест деценија популарни Јефто купа се зими у плаховитој планинској ријеци какав Врбас заиста јесте.

- Традицију сам почео 1961. година када сам имао свега 22 љета. Први пут ћу да прескочим купање у јануару али ћу догодине то сигурно учинити. Мени никада није било хладно. Купао сам се и на минус 27 степени Целзијуса. То је рекорд.  Ни тада ми није било хладно јер сам се увијек добро припремао за улазак у воду и пуна ми душа буде када ме понесу брзаци Врбаса. Температура воде је обично од четири до седам а максимално 12 степени Целзијуса. Чак ми ни сува гардероба не треба по изласку из воде јер док ја дођем до стана у Центру купаће гаће на мени се осуше - каже Јефтић.     

Истиче да је крајем децембра пливао у Врбасу.

- Купао сам се јер то волим али и да би се припремио за  јануар када обично пливам да ли на Божић, Богојављење или Светог Саву није битно. Међутим, у наш лијепи Врбас су избацили неке фекалије и вирус ме стигао. Од хладног времена по изласку из воде или овако никада се нисам разболио а ето нашу ријеку трују отпадним водама а тако и рибу и нас људе. Зато би је ваљало сачувати - истиче Јефтић.

Каже чим му здравље дође у нормалу понови ће у брзаке Врбаса.

- Него шта! Без Врбаса не могу па то ти је - закључио је на крају Јефтић.

Археолог

Осим по купању Миленко Јефтић познат је као археолог и градитељ ријечних острва.

- За 40 година ископао сам на Кастелу и око њега један камион остатака из римског доба и другог времена. Радио сам са најпознатијим југословенским археолозима у другим дијеловима Југославије. Написао сам и пет књига - каже Јефтић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана