Мићо Миловановић, директор градске Топлане: Искључивање са мреже угрожава систем

Весна Поповић
Мићо Миловановић, директор градске Топлане: Искључивање са мреже угрожава систем

Бањалука - Искључивање потрошача са топловодне мреже у овом тренутку није могуће, јер би дошло до угрожавања стабилности комплетног топлификационог система.

Изјавио је то у петак за "Глас Српске" директор "Топлане" Мићо Миловановић нагласивши да је у току дефинисање услова под којима се потрошачи могу одјавити са топлификационе мреже.       

- Услови искључења са мреже морали би бити онакви какви су у земљама Европске уније. До сада није поштован поступак искључења, због чега се искључио велики број потрошача. Самим тим угрожено је функционисање цјелокупног топлификационог система. Инсталисана снага централног гријања у зградама је одређена уз претпоставку да се грију сви станови - казао је Миловановић.

Објаснио је да уколико се у заједничком објекту искључи одређен број потрошача то неизбјежно угрожава енергетску стабилност објекта.

- То значи да се угрожава нормално гријање неискључених потрошача. Увјерен сам да овим поступком "Топлана" не угрожава права потрошача - навео је Миловановић.

Истакао је да је у скоро свим захтјевима за искључење који су пристигли у "Топлану", њих око 230, као разлог наведена немогућност плаћања.

- У значајном броју случајева, знајући за економско стање потрошача, разлог није економски. Сумњамо у поштену намјеру тих потрошача. Због недефинисаних услова искључења, сматрамо да би се одређен број илегално прикључио на мрежу, одмах након искључења - казао је Миловановић и додао да су у "Топлани" због свих наведених разлога изузетно опрезни када су искључења у питању.

Миловановић је раније рекао да је минула сезона гријања била најбоља у постратном периоду и да то потврђује веома мали број рекламација.

- Квалитет наших услуга је видљив и по износу одобрених умањења рачуна због лошијег квалитета гријања. Оне су у сезони 2011/12. износиле 765.471 КМ, а ове свега 12.436 КМ - казао је том приликом Миловановић.

Статистика

Према информацији о пословању "Топлане" за прошлу годину, ово комунално предузеће је имало укупно 20.025 потрошача. Рационалним пословањем градска "Топлана" је у претходне три године уштедјела 18,8 милиона КМ, од чега је само лани уштеђено 5,5 милиона КМ кроз смањење потрошње мазута, струје и воде.

У претходном периоду у реконструкцију дистрибутивног система уложено је 13 милиона КМ сопствених средстава, а у изградњу двије периферне котловнице девет милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана