Мећава на Мањачи зауставила 43 ђака на путу до школе

Весна Поповић
Мећава на Мањачи зауставила 43 ђака на путу до школе

Бањалука - Због јаких сњежних падавина 43 ученика и дио наставног особља подручних одјељења основних школа у Стричићима и Павићима јуче ујутро нису дошли на наставу.

Потврдила је то директор ОШ "Петар Кочић" Дубравка Босанчић и додала да је сваке, а посебно ове зиме, на Мањачи тешка ситуација.

- Била је толика мећава и путеви су били неочишћени да је школски мини-бус који превози ћаке у школу у Стричиће остао завијан у Кадиној Води. У том тренутку у возилу није било ученика и возач је некако успио да се извуче из снијега, али не и да превезе малишане. Ђаци због тога нису могли доћи на наставу, јер једноставно нисмо жељени да угрозимо безбједност дјеце - рекла је Босанчићева.

Објаснила је да школски мини-бус креће у шест часова из Радуловића и иде према Стричићима, односно купи ђаке у  Локварима, Вилусима, Доњим Лусићима и Павићима.

- Један број ученика, њих око 20 који живе близу школе у Стричићима и иду пјешке, присуствовали су настави. Један од учитеља живи такође близу школе па је он успио да одржи часове - објаснила је Босанчићева.

Када је у питању подручно одјељење у Павићима које похађају три ученика, Босанчићева је казала да наставе такође није било јер дјеца нису могла да се пробију кроз снијег до учионица.

- Мећава је била толико јака да једноставно није било могућности да дјеца ни учитељица дођу у школу. У оба случаја услови су били такви да смо из безбједносних разлога одлучили да се сви врате кућама, и дјеца и наставно особље - истакла је Босанчићева.

Казала је да су о овој ситуацији обавијестили и Министарство просвјете и културе РС и предсједника Актива директора основних школа.

- Видјећемо шта ћемо у наредним данима. У току јучерашњег дана мало је отоплило и путеви су били очишћени. Ако се таква ситуација задржи данас, настављамо са наставом - навела је Босанчићева.

Напоменула је да се настава у централној школи у Колима, која броји 106 ученика, одвијала без проблема.

Предсједник Савјета МЗ Стричићи Златко Сладојевић рекао је да мини-бус није могао проћи ако снијег није био очишћен јер се ради о путу са великим успоном.

Одржавање регионалних путева је у надлежности Јавног предузећа "Путеви РС" из којег су поручили да регионални пут Чађавица - Српске топлице одржава предузеће "Мркоњићпутеви".

- Екипе су од три часа ујутро непрестано радиле на чишћењу снијега. Грталица и посипач абразивног материјала били су прошли поред школе, чиме је овај путни правац био очишћен - рекли су у овом предузећу.

Висина снијега

Екипе зимске службе јуче су чистиле снијег са саобраћајница у вишим дијеловима града, а висина сњежног покривача била је и до 20 центиметара.

- Највише снијега било је у Стричићима, од 15 до 20 центиметара, у Бронзаном Мајдану и Стратинској 15, у Колима, Љубачеву и Агином Селу око 10 центиметара. Сви путеви су очишћени према Програму рада зимске службе - рекли су у Одјељењу за саобраћај и путеве.

У центру града зимске службе су чишћење саобраћајница почеле око четири часа ујутро, и то у насељу Лазарево гдје је било највише снијега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана