Manjak učionica uveo treću smjenu

Vesna Popović
Manjak učionica uveo treću smjenu

Banjaluka - Učenici sedam osnovnih škola nastavu pohađaju u tri smjene, jer nemaju dovoljno učionica za rad u dvije smjene, a izgradnja novih prostorija nije planirana zbog nedostatka novca.

Na području grada nastavu u tri smjene organizuju osnovne škole "Branko Ćopić", "Petar Petrović Njegoš", "Ivan Goran Kovačić", "Sveti Sava", "Branko Radičević", "Ivo Andrić" i "Aleksa Šantić".

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su rekli da će, u saradnji sa Gradskom upravom i u skladu sa raspoloživim novcem, raditi na poboljšanju uslova u školama u gradu.

- U pomenutim školama nastava počinje u različitim terminima zbog nedostatka učionica. U takozvane međusmjene uglavnom idu učenici nižih razreda, prvih i drugih, čije školske aktivnosti traju kraće nego kod učenika viših razreda - rekli su u Ministarstvu i dodali da svaka škola samostalno, u skladu sa svojim pravnim aktima, donosi odluku o vremenu početka nastave i broju smjena u kojima realizuje nastavu.

Direktor Osnovne škole "Aleksa Šantić" Tatjana Radoja je rekla da se nastava zbog nedostatka učionica na ovaj način organizuje u posljednjih 15 godina.

- U ovoj školskoj godini u međusmjenu ide oko 100 učenika. Obično im nastava počinje u 11 i traje do 14 ili 15 časova. Da bismo radili u dvije smjene potrebne su nam najmanje još tri do četiri učionice - objasnila je Radoja.

Dodala je da je situacija ipak nešto bolja otkako je izgrađena škola na Petrićevcu, koja je preuzela dio njihovih đaka.

- Prije je bilo još gore, s obzirom na to da smo imali i puno veći broj učenika koji su dolazili iz ovog naselja. Smanjen je broj odjeljenja u međusmjeni, ali opet nam nedostaju učionice za rad u dvije smjene - navela je Radoja.

Ona smatra da taj problem neće uskoro biti riješen, jer to zahtijeva, osim novca, i dosta vremena za pripremu potrebne dokumentacije i samu izgradnju.

Iz Gradske uprave su u više prilika poručivali da se sanacija, rekonstrukcija, dogradnja i izgradnja osnovnih škola nalazi u nadležnosti resornog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana