Мало потрошача на 150 километара мреже водоводног система “Гашића врело”

Александар Стојановић
Мало потрошача на 150 километара мреже водоводног система “Гашића врело”

Бањалука - Управљање водоводним системом “Гашића врело”, који је “Водовод” преузео од Центра за развој и унапређење села, захтијева знатна издвајања, због чега су трошкови одржавања тог система ово предузеће ставили у незавидан положај.

Из “Водовода” истичу да овај систем снабдијева водом осам мјесних заједница са укупном дужином мреже око 150 километара и са свега око 1.500 потрошача, односно око десет потрошача по километру мреже. Наглашавају да је ово један од најкомпликованијих водоводних система и обухвата једно извориште капацитета 70 литара по секунди, филтер и хлорну станицу, шест резервоара укупне запремине 2.380 кубних метара, шест пумпних станица и 13 пумпи.

- На тако велику покривеност, имамо веома мало потрошача, од чега су велики проценат “викендаши”, односно корисници који су ту само повремено и њихова потрошња није велика - наводе у овом предузећу.

Додају да такав број потрошача наспрам велике мреже никако не иде у прилог овом комуналном предузећу са аспекта односа прихода и расхода.

Систем покрива веома распрострањену и удаљену територију, односно бањалучке мјесне заједнице Крупа на Врбасу, Леденице, Агино Село, Крмине, Љубачево и Рекавице 2, али и насеља Мемићи у општини Челинац и Јаворани у општини Кнежево што умногоме отежава одржавање.

- Како један од проблема сирове изворске воде са изворишта Гашића врело представљају и повремена замућења, ми преузимамо напоре да и у таквим условима на што је могуће рационалнији начин обезбиједимо квалитетну воду нашим корисницима - рекли су из “Водовода”.

Додатну отежавајућу околност представља чињеница да се ради о огромном проценту веома старих водомјера који хитно захтијевају замјену док се стари не могу репарирати, те се расходују што повећава трошкове предузећу.

- Такође и сама водомјерна окна нису урађена у складу са техничким прописима због чега се често дешавају кварови на водомјерној гарнитури што изискује много времена, километраже и губитака приликом отклањања недостатака - поручују из “Водовода”.

Предсједник МЗ Љубачево Раденко Вујасин је рекао да је пројектом за овај систем, који је направљен 1983. године, првобитно планирано да покрива Крупу на Врбасу, Крмине и Љубачево, међутим касније су на овај систем прикључене остале мјесне заједнице.

- Систем је био у веома лошем стању, проблеми у водоснабдијевању су били највећи током љетних мјесеци, јер је покривеност велика - рекао је Вујасин.

Он додаје да откад је “Водовод” преузео бригу о систему, нема већих проблема у испоруци воде, те да радници и управа овог предузећа раде велики посао за све мјештане поменутих насеља.

Преузете обавезе

Са преузимањем сеоских водовода преузети су и радници “Центра за развој и унапређење села” које је дотад одржавало те системе, као и радници који су ангажовани на привременим и повременим пословима који су претежно мјештани тих села што умногоме повећава трошкове бруто плата. Сам систем повећава и трошкове електричне енергије, узорковања и анализа воде.

Мимо “Гашића врела” на том дијелу је преузет и сеоски водоводни систем “Бочац”, са два резервоара капацитета 120 метара кубних и 200 метара кубних, двије пумпне станице и мрежом дужине 30 километара, а који снабдијева око 360 потрошача.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана