Mališani vladaju, gradonačelnik “se odmara”

V. Popović, A. Stojanović
Mališani vladaju, gradonačelnik “se odmara”

Banjaluka - Učenici trećeg razreda Osnovne škole “Jovan Cvijić” Doris Čato juče su uručeni “ključevi grada”, pa će ova osmogodišnjakinja uz podršku svojih drugara do kraja sedmice simbolično upravljati gradom.

Kao i svake godine, povodom početka manifestacije “Nedjelje djeteta”, najmlađi sugrađani “preuzimaju gradsku vlast”. Za razliku od prethodnih godina gradonačelnik Igor Radojičić je ključeve ovaj put predao u ruke “gradonačelnice”. Ova djevojčica je ozbiljno shvatila svoju novu ulogu pa je odmah prionula na posao. Prvo je svojim vršnjacima podijelila resore kojima će se baviti u narednim danima - saobraćajem, obrazovanjem, zdravstvom i slično.

- U gradu treba više prostora za igru, parkova, zelenih površina, vrtića i škola i sigurna sam da do kraja sedmice sa svojim saradnicama mogu ispuniti sve što smo planirali - rekla je Doris.

Radojičić je kazao da ove sedmice prepušta vlast najmlađima, te da je grad dobio prvu “gradonačelnicu”. U šali je rekao da je mlada dama sa saradnicima narednih dana zadužena  za upravljanje gradom, te da on može da se odmara.

- Njeni drugari su dobili veoma važna zaduženja i nadam se da će vrlo ozbiljno obavljati ovaj posao - dodao je Radojičić.

Govoreći o značaju obilježavanja “Nedjelje djeteta” Radojičić je istakao da je cilj ove manifestacije da ukaže na prava najmlađih, te na obaveze odraslih prema njima.

- Ovom prilikom želimo da javno ukažemo na sve ono što bi stalno trebalo da radimo za naše mališane, od vrtića do igrališta i sportskih terena, te stvaranja boljih uslova u školama - rekao je Radojičić.

Povodom “Nedjelje djeteta” na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti RS juče je počeo prvi “Prokids festival”, koji je otvoren svečanim defileom mališana ulicom Kralja Petra Prvog Karađorđevića.

U okviru festivala, koji će trajati do sutra, za najmlađe će biti organizovane kreativne radionice i zabavni program, a svi sadržaji su besplatni. Mališani će moći da uživaju i u bogatom muzičkom programu, luna-parku, toboganima, trambulini, a za dobru zabavu će se pobrinuti mađioničari i animatori. Svaki dan od 17 časova predviđen je i muzički program, kada će za najmlađe pjevati poznati dječji izvođači. U “Nedjelji djeteta” nisu zaboravljeni ni štićenici Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”, kojima je pomoćnica ministra za porodicu RS Bosiljka Bošnjak uručila poklone. Ona je rekla da će narednih dana posjetiti i Centar “Zaštiti me”.

Manifestacije

Tokom “Nedjelje djeteta”, koja traje do 7. oktobra, u gradu će biti organizovane brojne manifestacije za najmlađe.

Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje će danas na Trgu Krajine postaviti izložbeno-prodajni štand na kojem će mališani prodavati svoje radove, a Udruženje “Sva djeca svijeta” organizovaće promociju dječjih prava.

U atrijumu Gradske uprave u četvrtak će biti organizovana izložba dječjih radova i prigodan zabavni program, kao i radionica u hotelu “Fortuna”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana